Ανταπόκριση στο Φεστιβάλ Δράμας: Έναρξη

Ξεκίνησε σήμερα το 41o Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους στην όμορφη πόλη της Δράμας (16-22 Σεπτέμβρη). Μικρομηκάδες του κόσμου ενωθείτε! Η Δράμα αυξάνει τη διάρκεια του Φεστιβάλ της σε μία επιπλέον μέρα, ενώ φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό σκηνοθετών και παραγωγών από όλο τον κόσμο. Φέρνοντας την καλλιτεχνική πνοή στην πόλη, το Φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί 195 ταινίες από 52 χώρες του κόσμου.

Φέτος, την τιμητική του έχει το σινεμά της Σερβίας με ένα εκτενές αφιέρωμα αλλά και οι δημιουργίες από τα Βαλκάνια με ταινίες από Σλοβενία, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ. και φυσικά Ελλάδα να συμπληρώνουν το πορτραίτο του φεστιβάλ. Μια τόσο σημαντική επιλογή για την προώθηση του Βαλκανικού στοιχείου και την επέκταση των καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ των λαών.

Την σημερινή τελετή έναρξης θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Clermont Ferrand που κλείνει 40 χρόνια.

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση του με παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και Q&A των σκηνοθετών και των συντελεστών, το φεστιβάλ στηρίζει τους νέους -και παλιούς γνώριμους του φεστιβάλ- καλλιτέχνες. Με το Drama Pitching Lab 2018 επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς με τις τεχνικές και τα στάδια της παραγωγής μιας ταινίας, με quest τον καθηγητή Andrew Horton, ο οποίος μάλιστα είναι και Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής.

Στο διαγωνιστικό αυτής της διοργάνωσης βρίσκονται και 3 ελληνικές ταινίες: “Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν” του Βασίλη Κεκάτου, “Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς” της Ζακλίν Λέντζου και το “Penal Colony” των Μάνου Τσίζεκ και Λίντσει Αλιξανιάν, και από την Κύπρο το “Πέρα από τα αστέρια” της Στελάνα Κλήρης.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γυναίκες. Το φεστιβάλ στηρίζει τη γυναικεία φωνή στον κινηματογράφο και επεκτείνει την κοινωνική του διάσταση.