Ελληνικός Τίτλος: Πορφυρός λόφος

Ετος Πρώτης Προβολής: 2015

Είδος Ταινίας:

Στον απόηχο μιας οικογενειακής τραγωδίας, μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέας ταλανίζεται ανάμεσα στην αγάπη της για τον παιδικό της έρωτα και τον πειρασμό για έναν μυστηριώδη ξένο. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος, μετακομίζει σε ένα σπίτι που αναπνέει, ματώνει και… θυμάται!

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για το νέο πόνημα του γνωστού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Guillermo del Toro (Hellboy 1 & 2, Pan’s Labyrinth, Pacific Rim, Blade 2). Η παραγωγή και η καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας (σκηνοθεσία, φωτογραφία, κοστούμια, σκηνικά) παίρνουν άριστα. Μιλάμε για ένα οπτικό αριστούργημα. Ο del Toro «κεντάει» με κάθε του πλάνο, σαν να συνθέτει ένα λυρικό ποίημα, μια συμφωνία. Προς την κατεύθυνση αυτή προσθέτει και το υπέροχο original score της ταινίας από τον Ισπανό Fernando Velazquez. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα αριστούργημα, εάν δεν υπήρχαν εμφανείς χτυπητές αδυναμίες στο σενάριο.

Η ταινία παλινδρομεί μεταξύ διάφορων κινηματογραφικών ειδών. Ξεκινάει με προοπτικές για ένα πολύ δυνατό μεταφυσικό θρίλερ, θα λέγαμε στα πρότυπα της Έκτης Αίσθησης, στην συνέχεια δίνει την θέση της σε ένα κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ, στα πρότυπα της Λάμψης του Kubrick, με την Jessica Chastain ως έναν άλλο Jack Nicholson, και καταλήγει σε κλασική ταινία splatter τρόμου και ωμής βίας.

Στα αρνητικά του σεναρίου προστίθεται επίσης και η προβλέψιμη πλοκή, καθώς λίγο μετά τα μισά της ταινίας χάνεται κάθε πέπλο μυστηρίου. Η γενικότερη εντύπωση που αποκομίζει κανείς βλέποντας την ταινία είναι ότι ο del Toro, στην προσπάθεια του να χωρέσει τόσες κινηματογραφικές αναφορές σε ένα φιλμ, χάνει το μέτρο εκπέμποντας έτσι μιαν ασαφή εικόνα προς τον θεατή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία, όπως προαναφέραμε, ο Guillermo del Toro, που πλέον παίζει στα δάκτυλα την πλανοθεσία και το στήσιμο των κάδρων του, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερος παραμυθάς (μαζί με τον Burton φυσικά) στον σύγχρονο κινηματογράφο. Ο del Toro συνεισφέρει, ως συνήθως, και στην καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας, με τα «τέρατα» που δημιουργεί στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι και που πλέον αποτελούν το σήμα κατατεθέν της κάθε του ταινίας. Επίσης συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Matthew Robbins, σε μια όχι και τόσο επιτυχημένη συνεργασία.

Υπέροχη και η μουσική της ταινίας από τον Fernando Velazquez. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχουμε την Mia Wasikowska και τον Λόκι της καρδιάς μας Tom Hiddleston, οι οποίοι δίνουν αξιοπρεπείς ερμηνείες αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ερμηνευτικά την παράσταση κλέβει η Jessica Chastain, που πείθει απόλυτα στον ρόλο της ψυχοπαθούς dark lady ενός παραμυθιού.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για τα υπέροχα πλάνα του. Για την εξαιρετική μουσική του. Για την άρτια φωτογραφία της, που χρησιμοποιεί άψογα την παλέτα των χρωμάτων. Γιατί η Jessica Chastain δίνει ρέστα. Γιατί θα περάσεις καλά. Τέλος, γιατί κάθε ταινία που σκηνοθετεί ο del Toro είναι must see.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Crimson Peak
ΣΕΝΑΡΙΟ4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
7Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (1 Ψηφος)
7.7

POSTER

Poster

TRAILER

 Πορφυρός λόφος
(2015) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης

Είναι ο ορισμός του φιλμάκια. Θεωρεί μεγάλο του κατόρθωμα το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών του, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, παρακολουθούσε 3-4 ταινίες ημερησίως. Λατρεύει την αίσθηση της αίθουσας του κινηματογράφου, αλλά δεν απορρίπτει και άλλες, πιο σύγχρονες μορφές video art. Όταν δεν βλέπει ταινίες με την γυναίκα του, γράφει και παίζει μουσική με την μπάντα του. Αγαπημένοι ηθοποιοί: Robert Carlyle, Gary Oldman, Tom Hardy, Christian Bale, Michael Cane...Αγαπημένος σκηνοθέτης: Tim Burton. Αγαπημένη ταινία: The Lord of the Rings(Trilogy).

Σχετικες Αναρτησεις