Στο Φεστιβάλ Καννών θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο Christopher Nolan φέτος για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: θα παρουσιάσει μια καινούρια κόπια στα 70mm του αριστουργήματος του Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey».

«Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις στο σινεμά είναι να βλέπω το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick σε κόπια 70mm στην πλατεία Λέστερ στο Λονδίνο με τον πατέρα μου. Η ευκαιρία να είμαι μέρος στην επαναδημιουργία της κόπιας και το να την παρουσιάσω σε όλη της την αναλογική δόξα στο Φεστιβάλ Καννών είναι για μένα τιμή και προνόμιο.»

Με αυτά τα λόγια χαιρετίζει ο Christopher Nolan – μεγάλος υπέρμαχος του φιλμ έναντι του ψηφιακού γυρίσματος – την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Καννών ως παρουσιαστής της ειδικής προβολής του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» από κόπια (unrestored όπως επισημαίνει το Φεστιβάλ, δηλαδή που δεν έχει υποστεί ανακαίνιση, αλλά έχει τυπωθεί εκ νέου από το αυθεντικό αρνητικό) 70mm, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας το 1968.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Thierry Fermo σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ Καννών να φιλοξενεί την 50ή γιορτή μιας από τις πιο απίστευτες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Και να υποδέχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ τον Christopher Nolan, η παρουσία του οποίου δημιουργεί ένα πολύτιμο δεσμό ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, χωρίς τον οποίο το σινεμά δεν θα είχε ιστορία.»