Book Cover

Συγγραφέας: Alan Moore • Brian Bolland

Πρώτη Έκδοση: 1988

Σελίδες: 64

Κατηγορία: Superheroes • Crime • Fantasy

Μια άσχημη μέρα…Σύμφωνα με τη γελαστή μηχανή χάους και καταστροφής που γνωρίζουμε ως Joker, αυτό είναι το μόνο πράγμα που χωρίζει τη λογική από την παραφροσύνη. Όταν δραπετεύει για μία ακόμη φορά από το Arkham Asylum, ο ψυχωτικός εγκληματίας αναλαμβάνει να αποδείξει τη φρικτή αλήθεια των λόγων του με την αθέλητη βοήθεια του αστυνομικού διευθυντή του Gotham City, Jim Gordon και της πανέμορφης κόρης του Barbara.

Ο κύκλος βίας που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στον Batman και τον Joker, κάνει τον πρώτο να κατανοήσει πως πρόκειται για μία τυφλή μάχη με χαμένους και τους δυο. Το σχέδιο του δεύτερου όμως για άλλη μια φορά, είναι να αποδείξει πως η απόσταση της σωφροσύνης με την απόλυτη παράνοια δεν απέχει και πολύ, για τον οποιονδήποτε.

Πίσω από κάθε τεράστιο χαμόγελο ενός κλόουν, κρύβεται πάντα μία θλιβερή ιστορία. Αυτήν μας παρουσιάζει και ο έμπειρος Alan Moore (δημιουργός νωρίτερα των «V for Vendetta» – «Watchmen» και του «From Hell» μετέπειτα) στο «The Killing Joke», που αποτελεί ένα κόμικ σταθμό για το Batman Universe αλλά και το καλύτερο Origin του alter ego του πρωταγωνιστή.

Κάτι αρκετά σπάνιο για το παρόν δημιούργημα είναι η μικρή του διάρκεια σε καρέ (μόλις 45 σελίδες), αλλά η ταυτόχρονα μεγάλη προσφορά σε τροφή για απόλαυση. Με άλλα λόγια ξοδεύοντας ελάχιστο χρόνο για την ανάγνωσή του, αισθάνεσαι πως παρακολούθησες κάτι τόσο μεγάλο και γεμάτο, τρέχοντας στις πίσω σελίδες ξανά και ξανά για να μελετήσεις για πολλοστή φορά τα αγαπημένα σου καρέ (και είναι τόσα πολλά).

So when you find yourself locked onto an unpleasant train of thought, heading for the places in your past where the screaming is unbearable, remember there’s always madness. MADNESS is the emergency exit…

Το σκίτσο του Brian Bolland (Judge Dredd) αποτελεί «σκηνοθετικό» θησαυρό που σε συνδυασμό με την εμπνευσμένη επιλογή χρωμάτων του, πιάνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια το άριστα. Ειδικά στην μεταγενέστερη Deluxe έκδοση που έκανε τον χρωματισμό από την αρχή, τονίζοντας ακόμα περισσότερο το ρεαλιστικό του σκίτσο.

batman-the-killing-joke-2

Η εξαιρετική γραφή και κινηματογραφική λεπτομέρεια κάθε καρέ, προσφέρει ροή σεναρίου που τρέχει αβίαστα, μεταπηδώντας με ευκολία από το παρόν του σχιζοφρενή Joker και το διαστροφικό του σχέδιο, στο παρελθόν της «γέννησης» του villain.

Μπορείς πολύ εύκολα να το χαρακτηρίσεις ως την καλύτερη ιστορία που έχει γραφτεί για τον Joker, μία από τις καλύτερες του Gotham Universe και ίσως καλλιτεχνικά και σεναριακά ένα comic που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σου.

Batman: The Killing Joke (Graphic Novel)
100%Score

Ποιος το εγραψε

Στάθης Νικολαΐδης
Founder / Editor-in-Chief

Το όνομά του βγαίνει από το Ευστάθιος που σημαίνει σταθερός. Βεβαίως στις απόψεις του για το σινεμά προσπαθεί να μην είναι και τόσο...ισχυρογνώμων! Βλέπει σινεμά από τότε που θυμάται τον εαυτό του ενώ αγαπημένο του χόμπι είναι το να προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του να δει μαζί του ταινίες τρόμου. Αγαπημένος του ηθοποιός ο big-Al (Pacino), αγαπημένος του σκηνοθέτης ο "αλάνθαστος" κύριος Nolan και αγαπημένη του ταινία το "Η ζωή είναι ωραία".