10 καλύτερες σκηνές με ΜΠΑΜ ΜΠΟΥΜ

Δράση βία και κακό χαμό. Αυτά είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που αρέσουν σε ‘μας τα αγοράκια. Γιατί; Μην κάνετε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Γιατί είμαστε αγοράκια και τα γλυκανάλατα δεν μας ενθουσιάζουν… συνήθως.

Στον filmakias.gr έχουμε έρωτα όχι μόνο με τη δράση, αλλά με πολλές ταινίες και το έχουμε αποδείξει υπεράριθμες φορές. Μετά λοιπόν από τα πολύ πετυχημένα αφιερώματα μας Ταινίες με ληστείες σε τράπεζες, Οι καλύτερες σκηνές μάχης σε ταινίες, Ταινίες με Ξύλο Part1 & Part2, Οι καλύτερες ταινίες με φυλακές, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μετρήσουμε ταινίες που μετράνε σφαίρες και πτώματα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει όπλα να οπλίζουν και μας πιάνει μια ανατριχίλα, γιατί ξέρουμε ότι αμέσως μετά θα ακούσουμε έναν ή μία σειρά από πυροβολισμούς, τους άδειους κάλυκες να πέφτουν στο πάτωμα (πως ήταν αυτοί που ψάχναμε στο στρατό μετά τις επί πρηνηδόν βολές, ελπίζοντας για καμιά μερούλα τιμητικής άδειας… καμία σχέση), τα βογκητά αυτών που διαδέχονται τις σφαίρες στα κορμιά τους και το αίμα (ανάλογα το rated της ταινίας) να πετάγεται.
Χωρίς να καθυστερώ και να πλατειάζω ανούσια, σας παρουσιάζουμε τις 10 καλύτερες σκηνές από ταινίες με μπαμ μπουμ και πιου πιου! Η σειρά αυτή τη φορά δεν θα είναι χρονολογική, αλλά με βάση τα γούστα μας (έτσι για να ξεκινήσουμε αντιδράσεις).

Ως συνήθως spoiler alert διότι θα λέμε και ένα δυο πραματάκια για την βασική ιστορία, θα πιάσουμε μόνο 10 γιατί αν πιάναμε 100 δεν θα ήταν αφιέρωμα αλλά εγκυκλοπαίδεια και τέλος, αφήστε τα σχόλια σας, πείτε μας τη γνώμη σας γιατί έχει σημασία. Βασικά περισσότερο σημασία έχει να έχετε δει τις 10 παρακάτω ταινίες:

 

10. Desperado (1995)

Director: Robert Rodriguez

desperado-afieroma

Ο φίλος του Tarantino, πετυχημένος και αυτός (οκ όχι και τόσο) αλλά μας έχει χαρίσει καλές και κακές ταινίες, έκανε το άτυπο sequel της low budget ταινίας El mariachi (1992), εμφανώς με περισσότερο μπικικίνι και τον Antonio Banderas με την Salma Hayek (ωχ θεεε μου!) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο El Mariachi ψάχνει να βρει τον μαφιόζο ονόματι Bucho γιατί του σκότωσε τη γυναίκα. Φτάνει σε ένα bar και μόλις αναφέρει το όνομα του γίνεται χαμός.

Από την μία έχεις τον Antonio που πυροβολεί όπως να’ναι αλλά τους πετυχαίνει όλους, από την άλλη έχεις τους κακούς που ρίχνουν στον αέρα, το bar παίρνει φωτιά και η μάχη λήγει με τον El Mariachi να στραγγαλίζει και τον τελευταίο, χωρίς να λαμβάνει ουδεμία πληροφορία.

Κακό δεν το λες! Την ταινία υποδέχτηκε το αισχρό Once Upon a Time in Mexico του 2003.

“I’m just looking for a man, who calls himself Bucho”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

09. Equilibrium (2002)

Director: Kurt Wimmer

equilibrium-afieroma

Πριν βάλει την στολή του σκοτεινού ιππότη, ο Christian Bale είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τον νόμο στο κοντινό μέλλον, χωρίς συναισθήματα. Φαντασία μεγάλη ο κύριος Wimmer όταν έγραφε και σκηνοθετούσε την ταινία.
O John Preston, έχοντας πλέον σταματήσει να παίρνει τον ορό που σβήνει τα ανθρώπινα συναισθήματα, έχει φτάσει στην πηγή για να συναντήσει τον “Πατέρα”, τον άνθρωπο πίσω από την ιδέα. Μαθαίνει όμως ότι ήταν απλά μια μαριονέτα και αυτό τον κάνει έξαλλο.

H σκηνή είναι χορογραφημένη με το στυλ μάχης που λέγεται Gun Kata. Έμπνευση του Wimmer και αυτό. Τα όπλα που χρησιμοποιούν στην ταινία είναι customized Beretta 92Fs, που αν προσέξετε οι φλόγες που βγαίνουν από τις κάννες δημιουργούν το σήμα της Tetragrammaton. Cool ha?

“No… not without incident”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

08. Gangster Squad (2013)

Director: Ruben Fleischer

the-gangster-squad-afieroma

Στο Los Angeles του 1949, ο μαφιόζος Mickey Cohen εξουσιάζει κυριολεκτικά την πόλη. Μία ομάδα από ικανούς ανθρώπους συγκροτείται μυστικά για να τον παγιδεύσει. Το τέλος της ταινίας βρίσκει τον Josh Brolin με την παρέα του να πολιορκεί τον Sean Penn σε ένα ξενοδοχείο. Η ταινία δεν πήρε τις κριτικές που έπρεπε, ίσως κακώς αλλά σίγουρα η σκηνή είναι καλή και άρτια σκηνοθετημένη. Λίγο από Michael Mann, λίγο slow motion έχουμε βροχή τις σφαίρες, ρεαλισμό, γρήγορα πλάνα και την μαγεία της εποχής στα μάτια μας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πρώτο trailer που κυκλοφόρησε καθώς και στην ταινία υπήρχε μία σκηνή όπου μαφιόζοι πυροβολούν κόσμο, μέσα σε μία κινηματογραφική αίθουσα πίσω από το λευκό πανί. Όμως μετά τα γεγονότα στο Colorado, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα κατά την πρεμιέρα της ταινίας The Dark Knight Rises, η Warner έβγαλε την σκηνή από την ταινία και έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις στο σενάριο.

“Here comes Santa Claus”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

07. The Matrix (1999)

Director: The Wachowski Brothers (Sisters)

matrix-afieroma

Αν ξεκινήσω να γράφω για αυτή την ταινία, θα πλατειάσω και δεν το θέλω. Πίσω την εποχή που τα αδέρφια Wachowski, (αδερφές πλέον) είχαν έμπνευση και μας προσέφεραν μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών. Με σενάριο πολύ μπροστά, με τεχνικές που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ και με τους πρωταγωνιστές να προετοιμάζονται για μήνες πριν τα γυρίσματα, θέση 18 στο Imdb Top Rated Movies και 4 βραβεία Oscar στην κατοχή της.

Ο Neo με την Trinity, μπαίνουν μέσα στο Matrix για να σώσουν τον Morpheus, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος σε ένα στρατιωτικό κτίριο, με 3 Agents. Στην είσοδο του κτιρίου ο έλεγχος βρίσκει τον Neo να κουβαλάει ολόκληρο οπλοστάσιο κάτω από τη καμπαρντίνα του, οπότε το κοινό αμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκειται να γίνει χαμός.

H σκηνή γυρίστηκε πλήρως με practical effects συγχρονισμένα με ακρίβεια. Όλο το set, χτίστηκε και γκρεμίστηκε πολλές φορές για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Αξίζει να αναφέρω πως στην σκηνή ο Keanu Reeves είναι φορτωμένος με ψεύτικα όπλα με ελάχιστο βάρος, ενώ αυτά που πετάει στο πάτωμα ήταν επίσης ψεύτικα αλλά λίγο πιο βαριά. Ενώ σε κάποιες λήψεις χρησιμοποιήθηκαν αληθινά όπλα που έριχναν άσφαιρα.

Τέλος να αναφέρω πως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάτι παρόμοια αξιόλογο και κερδοφόρο (ούτε καν τα sequels) και μέχρι και το trailer της ταινίες θεωρείται ένα από τα καλύτερα.

“Back up!! Send back up!!”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

06. Mission Impossible 2 (2000)

Director: John Woo

mission-impossible-2-afieroma

Από εδώ και πέρα ξεκινάμε τα καλά. Το αφιέρωμα αυτό θα μπορούσε να ονομαζόταν οι 10 καλύτερες ταινίες του χορογράφου Mr Woo. Αλλά είπα να μην το κάνω.

Ο άνθρωπος που έδωσε όνομα στη δράση και το slow motion, τον οποίο προσπάθησαν να αντιγράψουν ανεπιτυχώς άπειροι σκηνοθέτες, πήρε στα χέρια του το MI franchise και του ανέβασε επίπεδο.

O Ethan Hunt, μπαίνει στην εταιρεία Biocyte (με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο) με σκοπό να καταστρέψει τα τελευταία δείγματα του θανατηφόρου Ιού chimaira. Εκεί όμως τον περιμένει ο Sean Ambrose με την παρέα του, οι οποίοι εξαπολύουν επίθεση πριν o Ethan προλάβει να καταστρέψει την τελευταία αμπούλα. Αποτέλεσμα; Από την μία οι κακοί από την άλλη ο καλός και στη μέση ο Ιός με τις σφαίρες να τρυπούν το τύμπανα του κοινού.

Στη μουσική ο Hans Zimmer. Αξίζει να αναφέρουμε πως όλες οι κινήσεις έγιναν από τον Tom Cruise, και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου ψηφιακά εφέ.

“Get him…”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

05. Scarface (1983)

Director: Brian De Palma

scarface-afieroma

Πριν ασχοληθεί με τις επικίνδυνες αποστολές, πριν μας χαρίσει το Carlito’s Way και το The Untouchables (το οποίο έχει εκπληκτικές σκηνές δράσης και θα μπορούσε να ήταν στη λίστα μας) μας έδειξε πως ο Al Pacino μπορεί να είναι ένας badass, να δέχεται σφαίρες στο κορμί του και να συνεχίζει.

Θέση 102 στο imdb top rated movies, η ταινία δεν έχει ιδιαίτερη δράση (βασικά μας αρκεί η υποκριτική του Pacino), αλλά εν τέλη έρχεται το τίμημα του αντιήρωα Tony Montana. Το τέλος έρχεται, το κοινό το ξέρει, ο ίδιος το ξέρει, αρκεί να δούμε πόσους θα πάρει μαζί του.

Ο Al Pacino, στην τελευταία σκηνή πιάνει το όπλο από την κάννη, με αποτέλεσμα να κάψει σοβαρά το χέρι του παρά το γεγονός ότι έριχνε άσφαιρα. Η παραγωγή σταμάτησε τα γυρίσματα για βδομάδες.

“Say hello to my little friend”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

04. John Wick (2014)

Director: Chad Stahelski, David Leitch

john-wick-afieroma

Έχω γράψει πολλά για αυτή την ταινία, και πολλοί δεν συμφωνούν μαζί μου. Δεν πειράζει όμως, δεν σας κρατάω κακία. Στην αναμονή για το sequel της, πιστεύω πως η δράση της είναι πέρα για πέρα καλοστημένη και άριστα σκηνοθετημένη. Διαβάστε την κριτική εδώ.

Ο John Wick (Keanu Reeves), μετά την έναρξη του πολέμου με Ρώσο μεγαλομαφιόζο, βάζει το κοστούμι του οπλίζεται, σβήνει τα φώτα και απλά περιμένει τα επόμενα θύματα να προστεθούν στην τεράστια λίστα του.

Να θυμίσω για μία ακόμη φορά, πως ο Reeves εκπαιδεύτηκε στα Judo και CAR (Central Axis Relock) για μήνες πριν τα γυρίσματα, και όλες οι σκηνές είναι γυρισμένες από τον ίδιο. Αξίζει να αναφέρω πως η σκηνή γυρίστηκε μέρα μεσημέρι και χαρά θεού, και μετά στο post production έγινε νύχτα.

“Baba Yega”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

03. Hard Boiled (1992)

Director: John Woo

hard-boiled-afieroma

Πριν έρθει στο Hollywood, και σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία Hard Target (1993), είπε να μεγαλουργήσει ο άνθρωπος και να φύγει με ένα δυνατό ΜΠΑΜ. Πήρε λοιπόν τον Yun-Fat Chow, κλασικά, και του είπε θες να πονέσουν τα δάχτυλα σου από τους πυροβολισμούς;

Για την ταινία χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 200 όπλα, τα οποία έπρεπε να έρθουν από την Αγγλία και να ελεγχθούν από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, ενώ πάνω από 100.000 κάλυκες άδειασαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Στη διάσημη σκηνή μέσα στο teahouse, όταν τελείωσαν τα γυρίσματα το μέρος είχε καταστραφεί. Οι δε κάτοικοι, κάθε μέρα καλούσαν την αστυνομία εξαιτίας της φασαρίας, αλλά οι αστυνομικοί ήταν φανατικοί του John Woo, οπότε δεν επηρεάστηκαν τα γυρίσματα. Επίσης στην εκπληκτική σκηνή με το μονόπλανο στο νοσοκομείο, διάρκειας 2′ και 43” λόγω αυστηρού προγράμματος η σκηνή γυρίστηκε μόνο μία φορά! Αυτό πάει να πει άριστος σχεδιασμός!

Όλη η ταινία έχει εκπληκτικές σκηνές βίας και δεν ήξερα ποια να διαλέξω.

Ο Insp. “Tequila” Yuen, χωρίς να ξέρει ότι υπάρχει μυστικός αστυνομικός στη συνάντηση και επίθεση 2 οικογενειών μαφίας, εισβάλει στο χώρο και οι σφαίρες πέφτουν βροχή. Απολαύστε ολόκληρη τη σκηνή!

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

02. Face Off (1997)

Director: John Woo

face-off-afieroma

Η ταινία που τον έβαλε στην λίστα των μεγάλων σκηνοθετών του Hollywood. Δεν θα έπρεπε να αναφέρω πολλά για γιατί δεν ξέρω κάποιον που να μην την έχει δει… Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω, ντροπή, report, unfriend κτλ!

Στη μέση περίπου της ταινίας, οι ρόλοι έχουν αλλάξει και ο Castor Troy ως Sean Archer με την δύναμη της αστυνομίας πραγματοποιεί επίθεση δίχως έλεος στην παλιά του ομάδα, εκεί που βρίσκεται και ο Sean Archer ως Castor Troy. Η σκηνή ξεκινάει με τον Nicolas Cage να εμψυχώνει ένα μικρό αγόρι, τον γιο του πραγματικού Castor Troy πριν ξεκινήσει το μακελειό βάζοντάς του στα αυτιά ένα ζευγάρι μεγάλα ακουστικά για να ακούει μουσική και όχι τους πυροβολισμούς. Ανατριχιαστική σκηνή μέσα στο χαμό, είναι όταν το αγοράκι σηκώνεται όρθιος και παρακολουθεί όλους τους γνωστούς του να πεθαίνουν υπό τη μουσική επένδυση του “Somewhere Over the Rainbow”.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η εν λόγω σκηνή δεν ήταν μέρος του βασικού σεναρίου, αλλά ιδέα του ίδιου του Woo, και μάλιστα η Paramount αρνήθηκε να την χρηματοδοτήσει. Αποτέλεσμα ήταν, ο John Woo να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την σκηνή με δικά του χρήματα, τα οποία προφανώς πήρε πίσω όταν η ταινία έκανε επιτυχία. Παρόμοια σκηνή μπορείτε να δείτε στην ταινία Hard Boiled (1992), πάλι του Woo.

“How could you be so brave?”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

01. Heat (1995)

Director: Michael Mann

heat-afieroma

Στη κορυφή της λίστας μας δεν θα μπορούσε να είναι καμία άλλη ταινία από το αριστούργημα του Michael Man, με τους Al Pacino και Robert De Niro. Imdb Top Rated Movies #123.

Ο Lt. Vincent Hanna παίρνει μία ανώνυμη πληροφορία για μία ληστεία σε εξέλιξη από τον Neil McCauley και την συμμορία του. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις φτάνουν στη τράπεζα η συμμορία ανοίγει πυρ και all hell breaks loose.

Όλοι από τότε μέχρι σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί η σκηνή αυτή μοιάζει τόσο αληθινή. Βασικά γιατί είναι.

Οι ηθοποιοί πριν τα γυρίσματα της εν λόγω σκηνής πήραν μέρος σε εντατικά μαθήματα. Έκαναν παρέα οι μισοί με αστυνομικούς και οι άλλοι μισοί με εγκληματίες. Η παραγωγή έφτιαξε μία μεγάλη προσομοίωση του δρόμου για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες πρόβες.

Όσον αφορά τον ήχο που μοιάζει στα αυτιά μας αληθινός, μαντέψτε… είναι αληθινός. Συνήθως οι sound designers έχουν στη διάθεση τους συλλογές από ήχους, οπότε γίνονται οι απαραίτητοι συνδυασμοί μέχρι να ικανοποιηθεί ο σκηνοθέτης. Μετά από τον συνδυασμό 3 διαφορετικών ήχων ο Mann δεν ήταν ευχαριστημένος, οπότε κράτησε τους ήχους από το γύρισμα, που ήταν αληθινά όπλα με άσφαιρα προφανώς.

Η σκηνή είναι σίγουρο ότι καλύτερο έχει γυριστεί και η απουσία της μουσικής κερδίζει.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

 

Πως σας φάνηκε η λίστα μας; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Πείτε μας τη γνώμη σας.