Στον κινηματογραφικό κόσμο που ζούμε πλέον, οι super-hero-movies είναι αυτές που κάνουν πάταγο στο box office. Και όχι αδίκως. Τα παιδάκια που κάποτε δεν είχαν ιδιαίτερο υλικό για να γεμίζουν τις φαντασίες τους, πλέον έχουν το πιο εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό στην διάθεση τους.

Ένας από τους μασκοφόρους ήρωες που έκαναν μεγάλη επιτυχία, είναι ο σκοτεινός ιππότης κατά κόσμων Batman (και αγαπημένος μου). Με ιδιαίτερη συμπάθεια, κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων, παρατηρούσα την εξέλιξη του ήρωα. Οι ηθοποιοί που έχουν φορέσει την μάσκα του πλούσιου playboy, είναι 8 πλέον (ναι κι όμως) με τον 9ο να έρχεται στην μεγάλη οθόνη τον επόμενο χρόνο! Κατάρα ή πεπρωμένο, τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για την καριέρα τους; Θα δούμε παρακάτω.
Χωρίς λοιπόν να μακρηγορούμε, ας δούμε έναν έναν τους ηθοποιούς που φόρεσαν την μαύρη στολή (η οποία δεν ήταν πάντα μαύρη). Πείτε ελεύθερα την γνώμη σας, δεν παρεξηγούμε!

 

Lewis G Wilson

Lewis-G-Wilson

Ποιος είναι αυτός ρε παιδιά; Ο Wilson ήταν ο πρώτος άνθρωπος που φόρεσε την μάσκα και μάλιστα εν έτη 1943. Στην ηλικία των 23 σε μία σειρά παραγωγής της γνωστής Columbia. Ο Batman καρικατούρα, που προφανώς στα δικά μας μάτια όταν στην σκοτεινή αίθουσα βλέπουμε τους Avengers, το μόνο που κάνουμε είναι να γελάμε, αλλά στα μάτια των παιδιών κατά τον B’ παγκόσμιο, έδειχνε πραγματικός ήρωας. Οι κριτικοί έθαψαν αρκετά τον ρόλο, κατά κύριο λόγο για την εμφάνιση του Wilson και την φωνή. Θες ότι το παιδί δεν το είχε, θες και ότι η ζώνη είναι πιο κοντά στο στήθος παρά στη μέση, η σειρά δεν πήγε καλά. Το ίδιο όμως συνέβη και στην καριέρα του. Το 1951 ξαναεμφανίστηκε στο Bowanga Bowanga και μετά χάθηκε. Το ίδιο ευτυχώς δεν συνέβη στον γιο του, Michael G Wilson ο οποίος ήταν παραγωγός στην σειρά ταινιών James Bond. Ο Lewis G Wilson πέθανε το 2000.

 

Robert Lowery

Robert-Lowery

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1949 στη σειρά Batman And Robin, ο ρόλος πέρασε στα χέρια του Robert Lowery. Πιο ώριμος, και πιο κατασταλαγμένος ηθοποιός, απέσπασε καλύτερες κριτικές, τόσο για την υποκριτική του όσο και για την εμφάνιση του. Είχε εμφανιστεί ήδη στις ταινίες The Mark of Zorro (1940), The Mummy’s Ghost (1944) και Dangerous Passage (1944).

Δεν εμφανίστηκε ξανά ως Batman, με εξαίρεση ένα πέρασμα από την σειρά The Adventures of Superman έχοντας διαφορετικό ρόλο.

 

Adam West

Adam-West-Batman

Από εδώ και πέρα σας έχω. Τουλάχιστον όσους έχουμε παραπλήσια ηλικία. Ο Adam West, θεωρείται ο ηθοποιός που έχει γράψει τις περισσότερες ώρες στην Batcave, διότι εμφανίστηκε στη σειρά Batman(1966), καθώς και σε μία ταινία βασισμένη στη σειρά, με μία μοβ ή κόκκινη στολή (ναι κι όμως). Αυτή η σειρά γέμιζε τα συννεφιασμένα παιδικά μας απογεύματα. Εκεί λέγαμε (τουλάχιστον εγώ) «οκ καλό είναι, αλλά ας γυρίσω στον ANT-1 να δω το Animated Series, που ακόμη και μεταγλωτισμένο είναι καλύτερο».

Για την ιστορία ο παραγωγός William Dozier, προσέλαβε τον West (με πραγματικό όνομα William West Anderson) μετά από ένα διαφημιστικό σε ρόλο τύπου James Bond, που έκανε τον Captain Q.

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στην καριέρα του, μιας και το 1970 του προσέφεραν τον ρόλο του James Bond για την ταινία Diamonds Are Forever. Ο West όμως δεν δέχτηκε διότι πίστευε ότι ο ρόλος του παγκοσμίως γνωστού μυστικού πράκτορα έπρεπε πάντοτε να ανήκει σε Βρετανό (έλεος).

Την κάτω βόλτα δεν είχε πάρει μόνο το μυαλό του αλλά και η καριέρα του, μιας και μετά το τέλος της σειράς το 1968, έπεσε στα αζήτητα. Το pick της δυσκολίας έφτασε, όταν αναγκάστηκε να φοράει στην στολή του Batman, για να κάνει εμφανίσεις από εκπομπές μέχρι σπίτια, και να βγάζει τα προς το ζην.
Το 1977 χάρισε την φωνή του στο The New Adventures of Batman, στο Super Friends και το 1999 στο γνωστό Family Guy.

 

Michael Keaton

Michael-Keaton-Batman

Αυτόν και αν τον ξέρετε. Ειδικά τώρα τελευταία που έχει κάνει το τρομερό come back στην καριέρα του με το επιτυχημένο Birdman (το οποίο έχει δώσεις αλήθειας αν το καλοσκεφτείτε).
20 χρόνια μετά τον West, ο νεαρός τότε σκηνοθέτης και παραμυθάς Tim Burton, ανέλαβε την μεταφορά του μασκοφόρου στην μεγάλη οθόνη. Η επιλογή του για τον ρόλο, ο κύριος Keaton (μιας και είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν και ήταν ο αγαπημένος του πριν πάρει τα ηνία ο Jonny Depp).

Ο σκοτεινός ιππότης θα γινόταν πιο σκοτεινός από ποτέ και η Warner ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία με μία ακριβή παραγωγή. Οι φανατικοί όμως, στο άκουσμα της επιλογής έπεσαν να τους φάνε. 50.000 επιστολές εστάλησαν στα γραφεία της Warner για να αποτρέψει το γεγονός. Όχι γιατί νομίζατε ότι μόνο ο Ben Affleck δημιούργησε πανικό. Από την άλλη η Warner προσέλαβε τον δημιουργό του ήρωα Bob Kane ως σύμβουλο της ταινίας, για να πούνε με απλά λόγια «αφού είναι ο δημιουργός μαζί μας και τον εγκρίνει, σταματήστε να στέλνετε επιστολές!».

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Mel Gibson, Kevin Costner, Charlie Sheen, Pierce Brosnan, Tom Selleck και Bill Murray (ο Χριστός και η μάνα του) πήγαν ευτυχώς σπίτια τους.

Ο παραγωγός Jon Peters, είχε δηλώσει ότι ο ρόλος απαιτεί έναν ηθοποιό που να κρύβει πολλαπλές πτυχές, τόσο αστείος και ήρεμος όσο σκοτεινός και ψυχοπαθής και ο Keaton έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε ας το δεχτούμε ότι ο χαρακτήρας του Bruce Wayne/Batman έχει πολλά ψυχολογικά θέματα έχω να πω εγώ.

Χαρακτηριστική σκηνή, στο σπίτι της Vicki Vale, με τον Keaton να τρελαίνεται και σπάζοντας το βάζο να λέει “You wanna get nuts? Come on, let’s get nuts!”.

 

Η ταινία έσπασε τα ταμία, και έκανε τον Keaton τον κυρίαρχο του ρόλου, ο οποίος επέστρεψε το 1992 στο Batman Returns. Η καριέρα του όμως πήρε την κατιούσα, μέχρι πρόσφατα που από εμφανίσεις και περάσματα, πάει για το πρώτο του Oscar.

Fan fact: Το σήμα στο στήθος της στολής, αν παρατηρήσετε έχει 2 «μύτες» παραπάνω στην ουρά της νυχτερίδας. Αυτό είναι γιατί, δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τα δικαιώματα του γνήσιου σήματος του Batman, μέχρι εκείνη την στιγμή. Τόσα λεφτά, και κόλλησαν στη γραφειοκρατεία;

 

Val Kilmer

Val-Kilmer-Batman

Εντάξει, το ξέρω ότι κάποιοι τον θυμάστε και κάποιοι όχι. Και αυτό γιατί; Γιατί υπήρξε χλιαρός και αδιάφορος. Και στον κόσμο του θεάματος για να σε θυμούνται πρέπει να κάνεις υπερβολικά κακή ή καλή εντύπωση. Το μέτριο, χάνεται.

Ο Kilmer, έχοντας την εμφάνιση και τις πιο σωστές αναλογίες για τον ρόλο (εντάξει ας το δεχτούμε στα νιάτα του ήταν κορμί θανατηφόρο) μία που έβαλε την εντυπωσιακή στολή, μία που τον ξεχάσαμε.

Το 1995, ο σκηνοθέτης Joel Schumacher ανέλαβε τη δουλειά, ο Keaton όμως αποφάσισε να μην βάλει την στολή. Οι Daniel Day-Lewis, Ralph Fiennes, William Baldwin και Johnny Depp που ήταν υποψήφιοι δεν προτιμήθηκαν, ίσως καλύτερα.

Ο Kilmer, είπε το μεγάλο ναι χωρίς να έχει διαβάσει το σενάριο και χωρίς να ξέρει καν τον σκηνοθέτη.

Ο Schumacher από την άλλη βρέθηκε μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη. Η συνεργασία με τον Kilmer ήταν πολύ δύσκολη, διότι ο νεαρός ηθοποιός εκτός από εμφανίσιμος ήταν και μεγάλη ντίβα! Με περιγραφές όπως «παιδί και ανυπόφορος» το γεγονός ότι έκανε τη ζωή όλου του συνεργείου δύσκολη, όπως και ότι για περίπου 2 εβδομάδες δεν μιλούσε στο σκηνοθέτη επειδή του ζήτησε να συμπεριφέρεται πιο σωστά, ο Kilmer άφησε ιστορία ως ο χειρότερος συνεργάτης.

Οι κριτικοί τον έθαψαν, οι New York Times έγραψαν ότι ήταν σχετικά καλός, όχι καλύτερος όμως από τον προκάτοχό του. Από την άλλη ο Bob Kane τον υποστήριξε αρκετά δηλώνοντας ότι ήταν αυτό που έπρεπε. Μελαγχολικός, και σκοτεινός.

Το Batman Forever, πήγε καλύτερα στο box office από το Batman Returns, και 2 χρόνια αργότερα (ένας θεός ξέρει γιατί) στο Batman And Robin, ο Kilmer αρνήθηκε να φορέσει την μάσκα, διότι γύριζε το The Saint. Τουλάχιστον έτσι δήλωσαν οι υπόλοιποι γιατί ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν του προτάθηκε ποτέ ο ρόλος. Εμ παλικάρι μου, 2η φορά με την πάρτη σου μάλλον δεν θα την άντεχαν.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η καριέρα του πήρε όχι απλά κατηφόρα, αλλά ελεύθερη πτώση. Με μοναδική σοβαρή ταινία το Heat (1995), στο οποίο πέρασε απαρατήρητος (λογικό ανάμεσα στα θηρία) και σοβαρή παραγωγή το Alexander (2004) η οποία δικαίως πάτωσε διότι έμπαζε από παντού!

 

George Clooney

George-Clooney-Batman

Κορίτσια κρατηθείτε, ήρθε ο George. Ο γοητευτικός ηθοποιός είχε βάλει την μάσκα το 1997 στην θέση του Kilmer. Στην εποχή αυτή η καριέρα του πήγαινε στο θεό. Και πραγματικά δεν είχε χρόνο για τίποτα, διότι θες το ER, θες ο Tarantino που τον είχε βουτήξει να κάνουν το From Dusk Till Dawn (που ήταν αντικειμενικά καλός) θες ο Batman πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος.

Το πρόγραμμα των γυρισμάτων οριζόταν με βάση το πρόγραμμα του ηθοποιού. Τι το θέλατε βρε παιδιά;

Η ταινία ήταν μια πανωλεθρία. Μία καταστροφή, τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τις παιδικές μας ψυχές. Με τους ηθοποιούς να δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν σαν να έκαναν διαφήμιση για παιδικές τροφές, τον σκηνοθέτη να ζητάει συγνώμη και τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια, να πετάει την μία ατάκα μετά την άλλη, το project Batman μπήκε στο ψυγείο για χρόνια.

Η ταινία υπερψηφίστηκε πολλές φορές ως μία από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών και κυρίαρχο μέγιστο λάθος, οι ρώγες στη στολή. Ευχαριστούμε κύριε Schumacher. Ευτυχώς που αργότερα κάνατε τα Phonebooth(2002) και The Phantom of the Opera(2004) και ανεβήκατε στην εκτίμηση μας.

Βέβαια όλα αυτά δεν έπαιξαν καθόλου ρόλο, στην πορεία της καριέρας του Clooney, με μεγαλύτερη επιτυχία προφανώς το Ocean’s Eleven (2001). Μόνο τις διαφημίσεις του Espresso να βάλουμε φτάνει! (χιουμοράκι).

 

Christian Bale

Christian-Bale-Batman

Προσωπικός αγαπημένος, όχι μόνο στον ρόλο αλλά και ως ηθοποιός αλλά θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός.

Ο σκηνοθέτης του Memento, Christopher Nolan για τον οποίο θα μπορούσα να γράψω βιβλίο, ειδικά μετά το μαγευτικό Interstellar, αποφάσισε να δώσει τον ρόλο στον κύριο Bale, διότι τον θεώρησε τόσο φωτεινό όσο και σκοτεινό. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, από πολλές απόψεις. Θες γιατί η προηγούμενη ταινία πήγε άπατη, θες γιατί ο Bale μόλις είχε τελειώσει το The Machinist, και ζύγιζε 40 κιλά, οι αδερφοί Warner δεν είχαν και ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν με τον ήρωα. Όμως ευτυχώς για μας, πείστηκαν.

Οι υποψήφιοι Billy Crudup, Jake Gyllenhaal, Joshua Jackson και Cillian Murphy δεν κατάφεραν να πείσουν τον Nolan, και ο ρόλος κατέληξε τον άνθρωπο που έπαιξε τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη τον σκοτεινό ήρωα. Πολύ καλές κριτικές, βαθμολογίες και box office, αλλά κλασικά είναι στη φύση μας να προσπαθούμε να βρούμε αυτό που δεν μας αρέσει.

Οι κριτικοί είπαν ότι η φωνή του είναι υπερβολική. Σαν να κλείνεις ένα δεκάχρονο αγόρι στο σώμα ενός άντρα και να προσπαθεί να κάνει φάρσες με τη φωνή του. (έλεος). Ακόμη και ο Kevin Conroy (θα τον δούμε παρακάτω) δήλωσε ότι η φωνή του ήταν γελοία και ότι ο Bale πρέπει να την αλλάξει. Στο σημείο αυτό δεν θα πω κακίες για τον Conroy, σεβόμενος την πολυετή καριέρα του! Βέβαια τα σχόλια για ακαταλαβίστικη φωνή, πέρασαν στον Tom Hardy στον ρόλο του Bane στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι The Dark Knight Rises.

Ο Bale όμως δεν πτοήθηκε, διότι όπως είχε δηλώσει, στην πρεμιέρα του Batman Begins (2005) ένα μικρό αγόρι όταν τον είδε να βγαίνει από την αίθουσα έτρεξε τον αγκάλιασε και του είπε «Είσαι ο ήρωας μου!» Εκεί κατάλαβε ότι έκανε καλή δουλειά!

Η καριέρα του πήγε στα ύψη και πλέον θεωρείτε ένας από τους καλύτερους και περιζήτητους ηθοποιούς στο Hollywood, παρά την αποτυχία του Terminator Salvation.

 

Will Arnett

Will-Arnett-Batman

Αν δεν γνωρίζετε ποιος είναι, θα σας το πω για να μην τον ψάχνετε στο imdb. Για όσους είδαν το TMNT, θυμάστε έναν αδιάφορο τύπο που μπήκε στην ταινία εξαιτίας συμβολαίου και γούσταρε την Megan Fox; Ε αυτός!

Ο Arnett, ο οποίος έχει αντικειμενικά χαρισματική φωνή, όπως έχω πει και στο παρελθόν καλύτερα να χαρίζει την φωνή του στα animation, παρά να τον βλέπουμε σε κάδρο.

Στην ταινία The Lego Movie (2013), είχε τον ρόλο του Batman, και ίσως και το ενδιαφέρον της ταινίας μιας και όλες οι ατάκες ανήκαν σε αυτόν!

Αρκετά μετά από την τριλογία του Nolan, και αρκετά πριν από την ταινία του Snyder, ο Arnett μας χάρισε έναν batman με dark χιούμορ και ατάκες του τύπου «I only work in black – and sometimes very very dark grey» έτσι για να θυμίσουμε και το παρελθόν του ήρωα, ίσως και το μέλλον γιατί ακόμη την στολή του Batfleck δεν την έχουμε δει με χρώμα.

Ο Arnett θα χαρίσει επίσης την φωνή του στο απερχόμενο The Lego Batman Movie (2017).

 

Kevin Conroy

Kevin-Conroy-Batman

Μιλώντας για άτομα που έχουν χαρίσει την φωνή τους στον Batman, προφανώς αξίζει να αναφέρουμε τον Kevin Conroy. Από το 1992 με το Batman The Animated Series μέχρι σήμερα, έχει γίνει η πιο χαρακτηριστική φωνή για τον ρόλο. Με δικές του δηλώσεις, σε μία πτήση με πολλές αναταράξεις για να ηρεμήσει τους επιβάτες, πήγε στο πιλοτήριο και άρχισε να λέει στο μικρόφωνο την ατάκα «I am the night, I am Batman». Και όοοχι, δεν είναι εγωκεντρικός!

Την φωνή του έχει χαρίσει ως Batman σε πολλές animated series, animated movies, video games όπως στη πολύ πετυχημένη σειρά Arkham Asylum, Arkham City και στο πολυαναμενόμενο Arkham Night.

Τέλος αξίζει να αναφέρω, πως και άλλοι έχουν χαρίσει την φωνή τους στον μασκοφόρο εκδικητή. Ο Will Friedle (Batman Beyond), ο Rino Romano (The Batman), ο Diedrich Bader (Batman: The Brave And The Bold), ο Jeremy Sisto (Justice League: The New Frontier) o Jason O’Mara (Son of Batman (2014), Justice League: War (2014), Justice League: Throne of Atlantis(2015), Batman vs. Robin (2015)) και ο πάρα πολύ καλός Roger Craig Smith (Arkham Origins).

 

Ben Affleck

Ben-Affleck-Batman

Εδώ θα μπορούσα να γράψω «Under Construction», μιας και ακόμη δεν τον έχουμε δει. Αλλά ας πούμε δυο πράγματα.
Η επιλογή του κλασικά προκάλεσε αντιδράσεις. Οι φανατικοί αυτή τη φορά δεν έστειλαν μόνο επιστολές στην Warner αλλά και στον ίδιο τον Obama. (πολυ-έλεος). Ατάκες όπως, Ben μη μπεις σήμερα στο Internet επικρατούσαν την ημέρα της ανακοίνωσης. Φήμες ήθελαν τους Ryan Gosling, Michael Fassbender, Josh Brolin, Viggo Mortensen, Andrew Lincoln, Josh Halloway, Kevin Conroy, Joseph Gordon-Levitt και φυσικά Christian Bale για τον ρόλο του Batman. Έχοντας υπόψη την εκδοχή που θα μας παρουσιάσει το Zack Snyder, το 2016 με τον Batman Vs Superman: Dawn of Justice, προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Josh Brolin θα ταίριαζε περισσότερο στον ρόλο.

Η ταινία θα βασίζεται στο Graphic Novel του Frank Miller The Dark Knight Returns όπου έχουμε έναν γερασμένο Bruce Wayne, και με χρόνια αποχής από την ενεργό δράση. Φοράει όμως ξανά τη στολή, διότι η κατάρα και οι εσωτερικοί του δαίμονες δεν μπορούν να τον αφήσουν. Οι διαφορετικές απόψεις με τον Superman, κάνουν τους δύο ήρωες να έρθουν σε ισχυρή σύγκρουση.

Περιμένουμε λοιπόν, έναν Affleck ώριμο, χωρίς υπερβολές. Περιμένουμε ένα υπερθέαμα προφανώς με μπόλικο CGI, και έναν Batman που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στο έπακρο, αν σκεφτούμε τι έχει να αντιμετωπίσει. Ο χρόνος θα δείξει.

 

 

Τέλος για να πω κι εγώ την προσωπική μου άποψη, ο ηθοποιός που κατάφερε να παίξει σωστά τον Batman ήταν ο Michael Keaton. Αυτός που κατάφερε να παίξει σωστά τον Batman/Bruce Wayne ήταν ο Christian Bale. Ενώ καλύτερη φωνή είχε ο Roger Craig Smith στο video game Arkham Origins.

Πείτε μας τη γνώμη σας, ποιος ήταν ο αγαπημένος σας;

Ποιος το εγραψε

Νάσσος Ζώτης
Writer / Reviewer

Το όνομα του βγαίνει από το Θανάσης. Αλλά δεν του αρέσει και εκνευρίζεται όταν τον φωνάζουν έτσι. Το όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης, αλλά δεν το έκανε ποτέ ένας θεός ξέρει γιατί. Το επάγγελμα του είναι άσχετο, και εύχεται να το αλλάξει μία μέρα. Η ασχολία του με το βίντεο, το μοντάζ και τη φωτογραφία είναι το πάθος του. Έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία εν έτει 2018. Βλέπει ταινίες από τότε που θυμάται τον εαυτό του, και αναπολεί τις εποχές εκείνες του VHS. Θεωρεί πως η κριτική ταινιών πρέπει να είναι πολύπλευρη και όχι κοντοθωρη. Μισεί το ποδόσφαιρο τον τζόγο και την γυναικεία γκρίνια. Γιος του Christopher Nolan, ανιψιος του David Fincher και ξάδερφος του Denis Villeneuve.

Σχετικες Αναρτησεις