Poster

Στο Λαμπερό κόσμο του Hollywood, υπάρχουν σκοτεινές γωνίες. Η Αβάνα, η Αγκάθα, ο Μπέντζι, ο Ζερόμ και άλλοι διάφοροι, είναι άνθρωποι της showbiz που κυνηγάν τα όνειρα τους. Αυτό τους δημιουργεί εμμονές, ψυχώσεις και πολλά άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Όλοι τους ψάχνουν τον δρόμο για την ευτυχία προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις αναμνήσεις και τα φαντάσματα που τους κυνηγάν.
“On the stairs of Death I write your name, Liberty.”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πέρα από την βόλτα που κάνουμε στα παρασκήνια του Hollywood, όπου ο ένας πατάει τον άλλον για να πάρουν ένα ρόλο, η ταινία είναι κατά βάθος μια ιστορία με φαντάσματα.

Θα μπορούσε να είναι θρίλερ, αλλά δεν είναι. Βασικά έχουμε την Αβάνα (Julianne Moore) που προσπαθεί να ξεπεράσει την επιτυχία της μητέρας της. Έχουμε τον Μπέντζι (Evan Bird) που βρίσκεται σε αποτοξίνωση και νιώθει ένοχος για τον θάνατο κάποιων παιδιών του περίγυρου του. Έχουμε την Αγκάθα (Mia Wasikowska) που προσπαθεί να βρει την συγχώρεση για όσα έκανε στο παρελθόν. Ένα ένοχο παρελθόν που προσπαθεί να ξεχάσει ο πατέρας της, Στάνφορντ (John Cusack). Έχουμε και το τσουτσέκι, τον Ζερόμ (Robert Pattinson) ο οποίος κυνηγάει ρόλους και φήμη. Όλες αυτές οι ιστορίες ενώνονται είτε από περιστατικά του παρελθόντος, είτε από δράσεις που πρόκειται να συμβούν, είτε από παρόμοιες εμπειρίες.

Ένα περίεργο δέσιμο το οποίο θα μπορούσε να είναι και αδιάφορο όσο προχωράει η ταινία. Η αφήγηση μοιάζει με την προηγούμενη ταινία του Cronenberg, το Cosmopolis. Δηλαδή μονά πλάνα με απότομο μοντάζ και ελάχιστες κινήσεις κάμερας. Από τη μέση και μετά, όμως αποκτάει διαφορετικό ρυθμό και γίνεται πιο ενδιαφέρον.

Αυτό που θέλει να μας δείξει η ταινία είναι η κατάντια των ανθρώπων του θεάματος. Κυνηγάνε την εικονική ευτυχία αλλά ξεχνάνε να φροντίσουν την δικιά τους υπόσταση, και αυτοί που το κάνουν είναι ήδη τρελοί.

Δεν είδα κάποια ιδιαιτερότητα εκτός από τις καλές ερμηνείες. Μάλλον έχει “ωριμάσει” o Cronenberg και δεν κάνει αυτά που έκανε νέος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο David Cronenberg εξελίσσεται. Για κάποιους, προς το καλύτερο, για κάποιους άλλους όμως, όχι. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει μείνει στάσιμος και δεν κάνει τα ίδια και τα ίδια όπως κάτι άλλοι παλιόγεροι σκηνοθέτες… Ξέρετε ποιους λέω. Όσο και αν λατρέψαμε τα Naked lunch, The fly, eXistenZ, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δε θα ξαναδούμε παρόμοια αποτελέσματα.
Μεγάλη γκάμα των ηθοποιών, που έχει γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία στις ταινίες. Στην κορυφή η Julianne Moore, που απέσπασε και βραβείο Καννών. Στις δύο πτέρυγες την στηρίζουν ο John Cusack και η Mia Wasikowska. Στην γραμμή του κέντρου θα δούμε τους Evan Bird, Olivia Williams, Sarah Gadon. Τερματοφύλακας ο Robert Pattinson με μια ακόμα μαρμάρινη ερμηνεία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή η σκηνοθεσία του Cronenberg παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Επειδή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα του Star system. Επειδή οι ηθοποιοί παίζουν πάρα πολύ καλά και θα σε κρατήσουν προσηλωμένο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Επειδή το βλέπεις άνετα μόνος σου ή και με παρέα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
4
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating12 Votes
9.2
5.9