Μπλε Βασίλισσα (2018)

Poster

Όταν το πολυτιμότερο διαμάντι στον κόσμο, με το όνομα Μπλε Βασίλισσα, πέφτει στα χέρια ενός περιβόητου νονού της νύχτας ο Γιάννης, η Λένα και ο Σταύρος καταστρώνουν σχέδιο για να το αποκτήσουν. Ο καθένας τους κρύβει πολλά μυστικά και πράττει σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Οι μπλε ιστορίες είναι ιστορίες που έχουν μία λογική βάση και στις οποίες δίνεται το τέλος και εσύ πρέπει μέσω ερωτήσεων που απαντιούνται με ναι ή όχι να βρεις τι έχει συμβεί. Έτσι ξεκινάει και η Μπλε Βασίλισσα.

Μία ομάδα ληστών όπως φαίνεται αρχικά οδηγούνται στον τόπο του εγκλήματος την ώρα που στους τίτλους αρχής ο ένας εξιστορεί στον άλλο μία μπλε ιστορία. Στη συνέχεια μέσω της πλοκής δημιουργείται ένα παζλ που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν δούμε και την τελευταία σκηνή. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μέσα από την οπτική, τα κίνητρα και τους στόχους των διαφορετικών χαρακτήρων της. Ο καθένας κρύβει εκπλήξεις και κάθε στιγμή αποκαλύπτονται νέα δεδομένα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Μπλε Βασίλισσα είναι μία σύγχρονη ταινία δράσης με πολλά στοιχεία νουάρ. Κατά τη διάρκειά της υπάρχουν πολλές ανατροπές που όμως δεν αρκούν για να κρατήσουν όλες τις φορές το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Οι μεγάλες επαναλήψεις και οι άστοχες ερμηνείες κάποιων ηθοποιών χαλάει το γενικότερο σύνολο και ενώ υπάρχει ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον σενάριο όλο αυτό χάνεται κάπου στην πορεία στην προσπάθεια να παρουσιαστεί κάτι άλλο, ίσως κάτι μεγαλειώδες στο μυαλό του σκηνοθέτη.

Περνώντας στους ηθοποιούς ξεχωρίζουν ο Μιχάλης Οικονόμου, ως ο δειλός τύπος που μπλέκει με τους μαφιόζους και δεν έχει ισχυρή βούληση και αναμφισβήτητα ο Θέμης Πάνου, γνωστός και ανατριχιαστικός από την ταινία Miss Violence, ως ο μεγάλος μαφιόζος με το σκληρό βλέμμα και την ατσάλινη αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου της νύχτας. Γενικά οι άντρες της ταινίας δένουν μαζί λες και είναι μία παρέα βγάζοντας γέλιο και μία φυσικότητα κάποιες φορές. Αυτό δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για τις γυναίκες της υπόθεσης των οποίων οι ερμηνείες φτάνουν τα όρια του αμήχανου και του άτσαλου, λες και γίνεται ανάγνωση της κάθε ατάκας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τρεις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους επιλέγοντας το αστυνομικό νουάρ. Το να γυρίσεις μία τέτοιου είδους ταινία στην σύγχρονη Ελλάδα είναι έργο αρκετά δύσκολο που όμως άξιζε την προσπάθεια. Όπως έχει πει και ο ίδιος το κόστος ήταν μεγάλο συν ότι το είδος αυτό είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή που απαιτεί δέσιμο και συνεργασία με την ομάδα σου για να βγει κάτι αξιόλογο. Αν δεν υπήρχε μία βιασύνη σε όλο το εγχείρημα όντως θα ήταν κάτι παραπάνω του μετρίου. Όμως οι βεβιασμένες επαναλήψεις, το ατυχές ταίριασμα των γυναικών στην υπόθεση και η επιβολή του κάτι και καλά μεγάλου και ξενόφερτου δεν άφησαν τον σκηνοθέτη να δείξει την πραγματική του αξία παρόλο που και το στόρυ άξιζε και είχε δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, που όπως αποδείχτηκε δεν τους εκμεταλλεύτηκε σωστά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η Μπλε Βασίλισσα είναι αναμφίβολα μία πρωτότυπη ταινία και κάτι διαφορετικό για το ελληνικό σινεμά. Το στόρυ θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του μυστηρίου και των αναπάντεχων εξελίξεων και σε κάποιους θα κάνει μεγάλη εντύπωση η πλοκή και ο τρόπος παρουσίασης της, θυμίζοντας αστυνομικές ταινίες Hollywood υψηλών προδιαγραφών. Πάντως οι υψηλές απαιτήσεις δε θα βοηθήσουν στο να απολαύσετε την Μπλε Βασίλισσα καθώς ας μην ξεχνάμε ότι για τα ελληνικά δεδομένα έχει ξεπεράσει ήδη κάποια όρια, καταντώντας το όλο σύνολο λίγο ξένο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating9 Votes
7.9
6.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Μπλε Βασίλισσα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

19 Απριλίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

19 Απριλίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

97 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

STUDIO