Κινηματογραφικά Νέα #34

European Film Awards 2017: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των ταινιών που θα διεκδικήσουν φέτος τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η τελική πεντάδα που προτείνεται για το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας έχει φεστιβαλικό άρωμα και αποτελείται από τα: «Τhe Square» του Ruben Ostlund, «On Body and Soul» της Ildiko Enyedi, «120 BPM» του Robin Campillo, «Loveless» του Andrey Zvyagintsev και «The Other Side of Hope» του Aki Kaurismaki. Η ελληνική νότα δε λείπει από τα φετινά βραβεία καθώς το «The Killing of a Sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ στην κατήγορια καλύτερης ταινίας μικρού μήκους θα διαγωνιστούν το «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά και το «Νέοι στα Παράθυρά τους» του Λουκιανού Μοσχονά. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

Πηγή

 

Lion King: Η Disney μέσα στο ασφυκτικό πρόγραμμα νέων κυκλοφοριών που αποτελείται κυρίως από live action μεταφορές παλιών ταινιών της, ανακοινώνει το καστ της live action εκδοχής του «Βασιλιά των Λιονταριών». Το πρωταγωνιστικό δίδυμο- στο ρόλο του Simba και της Nala- είναι ο Donald Glover και η Beyonce αντίστοιχα, τον σφετεριστή Scar θα ενσαρκώσει ο Chiwetel Ejiofor ενώ 23 χρόνια μετά την πρωτότυπη ταινία, ο James Earl Jones θα επιστρέψει στο ρόλο του Mufasa. Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2019 έχει αναλάβει ξανά ο Jon Favreau του «Jungle Book», ενώ οι δύο ταινίες θα έχουν και την ίδια φόρμα αφού οι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν τους ρόλους τους μέσω της motion capture τεχνολογίας και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το τμήμα οπτικών εφέ.

Πηγή

 

Hayao Miyazaki: Ο βετεράνος του anime, Hayao Miyazaki, κάνει άλλο ένα διάλειμμα από τη συνταξιοδότησή του για να δημιουργήσει μια ταινία την οποία δήλωσε πως θέλει να αφήσει ως παρακαταθήκη στον εγγονό του. Η ταινία θα τιτλοφορείται «How do you Live?» και θα βασίζεται στο ομώνυο βιβλίο του Genzaburo Yoshino που εκδόθηκε το 1937. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει πάνω από 100 storyboards γι αυτή την ταινία, δήλωσε ότι θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Επομένως, αυτοί που την ήθελαν να κάνει πρεμιέρα μέσα στο 2019, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 μάλλον έπεσαν έξω, καθώς υπολογίζεται ότι μια πιθανή ημερομηνία για την κυκλοφορία της είναι το 2021. Πάντως αυτή τη φορά, παρά τις κινήσεις του Miyazaki στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το «How do you Live?» θα είναι το κύκνειο άσμα του 76χρονου δημιουργού.

Πηγή

 

Oscars 2018: Άλλο ένα ειδικό βραβείο Oscar ανακοινώθηκε ότι θα δωθεί στα 9α ετήσια Governors Awards της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θα διεξαχθούν στις 11 Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά, η Ακαδημία κάνει αυτή την ειδική μνεία στο Virtual Reality και συκεκριμένα στην εγκατάσταση «Carne y Arena» του Alejandro González Iñárritu σε συνεργασία με τον Emmanuel Lubezki. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε στο περασμένο φεστιβάλ των Καννών και αναπαριστά την εμπειρία ενός μετανάστη που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας John Bailey δήλωσε ότι το έργο ήταν μια «εμπνευσμένη και δυνατή εμπειρία αφήγησης» καθώς και ότι «άνοιξε νέες πόρτες στην αντίληψη της κινηματογραφικής τέχνης».

Πηγή