Κινηματογραφικά Νέα #32

Harvey Weinstein: Μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι New York Times σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από τον Harvey Weinstein προς υπαλλήλους της Weinstein Company (TWC), της οποίας είναι ιδρυτής, αλλά και προς ηθοποιούς, ο γνωστός παραγωγός ταινιών απομακρύνθηκε από την εταιρεία κατόπιν απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. αναφέρει «Λόγω των νέων πληροφοριών σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάνστιν που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, οι Διευθυντές της TWC Ρόμπερτ Γουάινστιν, Λανς Μέροφ, Ρίτσαρντ Κένιγκσμπεργκ και Ταράκ Μπεν Αμάρ, έχουν αποφασίσει και ενημερώσει τον Χάρβεϊ Γουάνστιν ότι η απασχόλησή του στην εταιρεία τερματίζεται». Η αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στο Hollywood, με όλο και περισσότερες γυναίκες να παραδέχονται ότι έχουν υπάρξει θύματά του, ενώ η άμεση απομάκρυνση του μεγαλοπαραγωγού από την TWC, δίνει ελπίδες για μια καθαρότερη εποχή στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Πηγή

Jean Rochefort: Μια από τις εμβληματικές μορφές του γαλλικού σινεμά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, μετά από μακρά νοσηλεία. Με μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από πενήντα χρόνια και με 150 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Rochefort ήταν ο αγαπημένος τόσο του σινεφίλ γαλλικού κοινού, όσο και ολόκληρου του κόσμου. Στη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με τρία βραβεία Cesar, για το «Que la fête commence» το 1976, το «Le Crabe-Tambour» το 1978 και ένα τιμητικό, για το σύνολο της προσφοράς του το 1999. Γεννημένος το 1930 έκανε την εμφάνισή του στον κινηματογράφο, αφού είχε ήδη φτάσει στα 30 και από τότε συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Luis Bunuel, o Claude Chabrol, o Patrice Leconte, ενώ ήταν και ένας από τους πολλούς ηθοποιούς που πέρασαν από το ρόλο του Δον Κιχώτη στην «καταραμένη» ταινία του Terry Gilliam.

Πηγή

58o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ο πρόσφατος νικητής του Χρυσού Φοίνικα και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές του Σκανδιναβικού σινεμά σήμερα, Ruben Ostlund, θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος της 58ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στο φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου, θα προβληθεί συνολικά όλο το έργο του 43χρονου Σουηδού δημιουργού συμπεριλαμβανομένου και του ανατρεπτικού «The Square» που του χάρισε το μεγαλύτερο βραβείο του φεστιβάλ των Καννών. Eκτός από αυτό όμως θα παρουσιαστούν προηγούμενες μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες του, καθώς επίσης και κάποια ντοκιμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει. Το «The Square» θα φτάσει στις ελληνικές αίθουσες το χειμώνα του 2017, αμέσως μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Feelgood Entertainment.

Πηγή

Jared Leto: Ο σκηνοθέτης του «Rush Hour» Brett Ratner, θέλει να απαθανατίσει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία της ζωής του ιδρυτή του «Playboy», Hugh Hefner, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 91 ετών. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο βραβευμένος με Όσκαρ Jared Leto θα αναλάβει το ρόλο του Αμερικανού μεγιστάνα με σκοπό «να τον καταλάβει», όπως δήλωσε. «Ο Jared είναι παλιός φίλος» δήλωσε ο Ratner. «Μόλις άκουσε ότι απέκτησα τα δικαιώματα για την ιστορία του Hef, μου είπε ”Θέλω να τον υποδυθώ. Θέλω να τον καταλάβω”. Και αλήθεια πιστεύω ότι Jared μπορεί να το κάνει. Είναι ένας από τους σπουδαίους ηθοποιούς του σήμερα».

Πηγή

King Lear: Το BBC ετοιμάζει νέα παραγωγή του διάσημου έργου του Shakespeare «King Lear» και επιστρατεύει μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς της Βρετανίας. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα ερμηνεύσει o Sir Anthony Hopkins o οποίος θα ξαναβρεθεί στην οθόνη με την Emma Thompson, μετά από τις εμβληματικές τους συνεργασίες στα «Remains of the Day» και «Howard’s End». To καστ συμπληρώνουν οι Emily Watson, Jim Broadbent, Christopher Eccleston και Jim Carter, ενώ τη διασκευή και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Richard Eyre. Το ενδιαφέρον μας κινεί το γεγονός ότι αυτή η μεταφορά του κλασικού έργου θα λαμβάνει χώρα σε μια δυστοπική σύγχρονη εποχή και ο Hopkins θα ενσαρκώνει τον ηγέτη μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής δικτατορίας στην Αγγλία. Η μεταφορά θα γυριστεί σε μορφή τηλεταινίας σε συνεργασία με την Amazon Studios και θα προβληθεί από το BBC Two μέσα στο 2018.

Πηγή