Κινηματογραφικά Νέα #28

Βενετία 2017: Στις 30 Αυγούστου άνοιξε η αυλαία του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έχουν ήδη προβληθεί κάποιες από τις δυνατότερες συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης, που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προάγγελος των Όσκαρ. Το «Downsizing» του Alexander Payne με τον Matt Damon προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ και κέρδισε τους κριτικούς που το αποκάλεσαν αριστούργημα. Αντίθετα, η δεύτερη συμμετοχή του Damon με το «Suburbicon» του George Clooney- σε σενάριο των αδελφών Κοέν- δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα, όπως και το «Our Souls at Night» με τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής Mostra, Jane Fonda και Robert Redford. Ομόφωνα πάντως τις καρδιές των κριτικών κερδίζει μέχρι στιγμής το «The Shape of Water», η ρομαντική και παραμυθένια monster movie του Guillermo Del Toro.

Πηγή

 

Mireille Darc: Η εμβληματική ξανθιά του γαλλικού σινεμά, Mireille Darc, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Οι περισσότεροι τη θυμούνται ως τη σύντροφο του Alain Delon ή για το μαύρο φόρεμα του Guy Laroche με το οποίο εμφανίζεται στην ταινία του Yves Robert «Le Grand Blond avec une chaussure noire» το 1972, το σίγουρο είναι όμως ότι η Darc άφησε το στίγμα της στον εμπορικό γαλλικό κινηματογράφο του ’60 και του ’70, παρόλο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα της στο σινεμά στα 80’s, όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μέχρι τότε όμως, συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Jean-Luc Godard, ενώ είχε βραβευθεί και από τον Jacques Chirac με το ανώτατο μετάλλιο τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πηγή

 

Everybody Knows: Η νέα ταινία του Asghar Farhadi ξεκίνησε γυρίσματα στην Ισπανία με πρωταγωνιστές την Penelope Cruz και τον Javier Bardem. To σενάριο του Farhadi παρακολουθεί την ιστορία της Carolina που πηγαίνει με την οικογένειά της από το Buenos Aires στην Ισπανία για να παρευρεθεί σε μια γιορτή στο χωριό όπου γεννήθηκε. Αυτό όμως είχε σχεδιαστεί απλά ως μια σύντομη επίσκεψη διαταράσσεται από απρόβλεπτα γεγονότα που θα αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους. Το φιλμ που θα γυριστεί στα ισπανικά, έχει μπάτζετ 10 εκατομμύρια ευρώ και την παραγωγή έχει αναλάβει ο Alexandre Mallet-Guy της γαλλικής Memento Films και ο Alvaro Longoria της ισπανικής Morena Films. Έχοντας ήδη πολύ καλή προϊστορία στο Φεστιβάλ των Καννών, με το πρόσφατο «Ο Εμποράκος» να κερδίζει βραβείο σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας, δε θα μας εξέπληττε αν ο Farhadi στοχεύει να περπατήσει και φέτος στην Croisette.

Πηγή

 

Lord of the Flies remake: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην διάβασε έστω ένα απόσπασμα από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του William Golding στη διάρκεια των σχολικών του ετών. Η ιστορία των αγοριών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ερημικό νησί είναι σίγουρα πολύ διάσημη και έγινε ακόμα περισσότερο στις 31 Αυγούστου, όταν διαδόθηκε ότι οι Scott McGee και David Siegel ετοιμάζουν κινηματογραφικό remake του «Lord of the Flies» με πρωταγωνιστές μια ομάδα κοριτσιών! Η ιδέα (που δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στη μεγάλη οθόνη καθώς η Warner Bros δεν έχει απαντήσει στην πρόταση) αντιμετώπισε την κατακραυγή των χρηστών των social media με άλλους να υποστηρίζουν ότι είναι προβληματικό να γράφουν δυο άνδρες σεναριογράφοι για μια παρέα κοριτσιών, και άλλους να τονίζουν το γεγονός ότι η επιλογή του συγγραφέα να γράψει για μια παρέα αγοριών θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να μην αλλοιωθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αμφιβάλλουμε για το αν αυτή η παράδοξη ιδέα θα φτάσει ποτέ στη σκοτεινή αίθουσα.

Πηγή

 

Gone With the Wind: Το σινεμά Orpheum στο Memphis αποφάσισε να ακυρώσει την ετήσια προβολή της θρυλικής ταινίας του 1939 «Gone With the Wind» μετά από σφοδρή κριτική που δέχτηκε από μέλη του κοινού ότι η ταινία παρουσιάζει το καθεστώς της σκλαβιάς στην Αμερική του Εμφυλίου Πολέμου ειδυλλιακά και τη χαρακτήρισαν ρατσιστική. Η προβολή της ταινίας δέχτηκε την κατακραυγή του κοινού και στις 11 Αυγούστου, τυγχάνοντας να συμπέσει με τα γεγονότα στο Charlottesville, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του Orpheum Brett Batterson να αποσύρει οριστικά το φιλμ δηλώνοντας ότι «το Orpheum δεν μπορεί να προβάλλει μια ταινία που δείχνει έλλειψη ευαισθησίας προς μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού που εξυπηρετεί». Φυσικά, και αυτή η απόφαση προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις με πολλούς να μιλούν για λογοκρισία και αλλοίωση της ιστορίας του Αμερικάνικου κινηματογράφου.

Πηγή