Κινηματογραφικά Νέα #08

John Hurt: Τίτλοι τέλους έπεσαν για ακόμα ένα θρύλο τόσο του κινηματογράφου, όσο και του θεάτρου. Ο βρετανός ηθοποιός John Hurt έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στα 77 του χρόνια. Ο Hurt είχε προταθεί δύο φορές για Oscar για τις ερμηνείες του στο “Εξπρές του Μεσονυχτίου” του Alan Parker και στον “Άνθρωπο Ελέφαντα” του David Lynch, ενώ η σκηνή του αποτρόπαιου “θανάτου” του στην ταινία “Alien” έχει, αναμφισβήτητα, μείνει στην ιστορία. Ο Hurt γενήθηκε το 1940 στο Derbyshire της Αγγλίας και φοίτησε την Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών (RADA) στο Λονδίνο.

Πηγή

Berlinale 2017: Μαζί με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των Καννών, ανακοινώθηκε και η σύνθεση της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ Βερολίνου. Με πρόεδρο τον Paul Verhoeven, το σώμα της κριτικής επιτροπής απαρτίζεται από καλλιτέχνες που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς του κινηματογράφου και προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ανάμεσά τους, ο Diego Luna (Rogue One: A Star Wars Story) και η Maggie Gyllenhaal (The Dark Knight).

Περισσότερα

Asghar Farhadi: Ο Ιρανός σκηνοθέτης Asghar Farhadi, του οποίου η ταινία “Ο Εμποράκος” είναι υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα να εξαιρεθεί από το λεγόμενο travel ban που επιβλήθηκε από τον Donald Trump σε ταξιδιώτες από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες προς τις ΗΠΑ. Ο Farhadi δήλωσε ότι δεν έλαβε αυτή την απόφαση για να μποικοτάρει την τελετή, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως “η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είναι αντίθετη προς τον φανατισμό και τον εξτρεμισμό των ημερών μας”.

Πηγή

Κάννες 2017: Μετά από επίσημη ανακοίνωση του διευθυντή του φεστιβάλ, Thierry Frémaux, έγινε γωνστή η ταυτότητα του καλλιτέχνη που θα αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην 70ή έκδοση της διοργάνωσης. Ο εν λόγω κύριος δεν είναι άλλος από τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Pedro Almodóvar! ΟAlmodóvar δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή, έχει όμως και τρακ αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευθύνη που φέρει ο ρόλος. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 17 εώς τις 28 Μαίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες τόσο για τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, όσο και για την υπόλοιπη σύνθεση της κριτικής επιτροπής, θα δοθούν στα μέσα του Απριλίου.

Πηγή

Αdaptation Film Festival: Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο από της 2 εώς τις 8 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο «”Μικρόκοσμος” στην λεωφόρο Συγγρού. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν αποκλειστικά ταινίες βασισμένες τόσο σε λογοτεχνικά όσο και σε θεατρικά έργα, οι οποίες προβάλλονται πρώτη φορά στη χώρα μας, δεν θα λείψουν όμως και οι κλασικές, παλαιότερες ταινίες του είδους. Παράλληλα με το φεστιβάλ, θα γίνει παρουσίαση του έργου του Pedro Juan Gutiérrez και Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή