Κάννες 2018 – Τελετή Έναρξης

Η αυλαία της μεγαλύτερης γιορτής του σινεμά άνοιξε και φέτος στη γαλλική ριβιέρα, με όλη την λαμπρότητα που αρμόζει στην τελετή έναρξης του σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από 21 ταινίες από όλο τον κόσμο, δίνοντας βήμα σε περισσότερους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες απ’ό,τι μας έχει συνηθίσει, ενώ την επιτροπή θα προεδρεύσει η Αυστραλή ηθοποιός Cate Blanchet. Ταινία έναρξης του φεστιβάλ, το “Todos lo Saben” του αγαπημένου των Καννών, Asghar Farhadi, που αποτελεί μόλις την δεύτερη ισπανόφωνη ταινία που ανοίγει τη διοργάνωση, μετά το “Bad Education” του Pedro Almodovar.

Όπως κάθε χρόνο, στις 18:15 ώρα Γαλλίας, το φεστιβάλ των Καννών μπαίνει στα σπίτια μας μέσω του γαλλικού δικτύου CANAL+, δίνοντάς μας μια μικρή γεύση από το ενθουσιώδες και γιορτινό κλίμα που επικρατεί στα σκαλιά της croisette. Ανάμεσα στις λαμπερές αφίξεις, ο μεγάλος Martin Scorsese που θα παραλάβει φέτος με το Carrosse d’Or, το βραβείο του σωματείου σκηνοθετών της Γαλλίας (SRF), που απονέμεται στην τελετή έναρξης του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Άλλη μια αξέχαστη άφιξη στην croisette αυτή της θρυλικής Anna Karina, που στα 78 της χρόνια ανεβαίνει ξανά τα σκαλιά του Palais de Festivals καθώς, μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της, Jean-Paul Belmondo, κοσμεί την όμορφη αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Η μούσα του Jean-Luc Godard σταματά λίγο για να θυμηθεί την διάσημη σκηνή από το “Pierrot le Fou” που τώρα περιβάλλει με το μεγαλείο της απλότητάς της, την πρόσοψη του Palais.

H επιτροπή του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από την- Madame la Presidente- Cate Blanchet, και 4 γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία. Η Kristen Stewart, τακτική επισκέπτρια του φεστιβάλ, η βραβευμένη με φοίνικα ερμηνείας Lea Seydoux, Η Αva DuVernay, που έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα σκηνοθέτης που κατέκτησε το Box-Office με μια mainstream studio movie και η τραγουδοποιός από το Μπουρουντί Khadja Nin αποτελούν τις γυναίκες του φεστιβάλ, ενώ οι σκηνοθέτες Denis Villeneuve, Andery Zvyagintsev και Robert Guediguian και ο ηθοποιός Chang Chen συμπληρώνουν το εντυπωσιακό σώμα.

Το κεντρικό γεγονός της βραδιάς όμως δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πρεμιέρα της πρώτης ισπανόφωνης ταινίας του Asghar Farhadi, “Todos lo Saben” (“Everybody Knows”), ένα ψυχολογικό οικογενειακό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Javier Bardem, την Penelope Cruz και τον Ricardo Darin. Ο Farhadi δήλωσε ευτυχισμένος που είχε την ευκαιρία να δουλέψει με την Cruz και τον Bardem λέγοντας ότι τους διακρίνει «πειθαρχία και μετριοφροσύνη αλλά και ενθουσιασμός». Ο Javier Bardem είπε για τον Ιρανό σκηνοθέτη ότι «είναι ένας μεγάλος σκηνοθέτης, γεμάτος ειλικρίνεια και γενναιοδωρία που κάνει πραγματική τέχνη», ενώ η Penelope Cruz με τη σειρά της δήλωσε ότι «έχει το ταλέντο να μπαίνει στο κεφάλι μας. Είναι πολύ ευαίσθητος αλλά συνάμα απαιτητικός». Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Todos lo Saben” θα σπάσει την παράδοση και, αν και ταινία έναρξης, θα διαγωνιστεί κανονικά για τον Χρυσό Φοίνικα.

Την τελετή έναρξης παρουσίασε ο Edouard Baer και την μεγαλύτερη αίσθηση προξένησε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του κινήματος Time’s Up και του σκανδάλου Weinstein που μονοπώλησαν τις κινηματογραφικές διοργανώσεις του Hollywood, παρά την αφοσίωση της Blanchet στο σκοπό. Πάντως το φεστιβάλ εγκαινίασε για πρώτη φορά γραμμή υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Εντύπωση μας έκανε επίσης και η αποσιώπηση (τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας) της έντονης κόντρας του φεστιβάλ με το Netflix (που του στοίχησε δύο πολυαναμενόμενες ταινίες). Περισσότερα από το Palais de Festivals και την γαλλική ριβιέρα αύριο. Mέχρι τότε, bon festival!