Κάννες 2018 – Ημέρα Τέταρτη

Μια ιστορική κίνηση, μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου, ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα Masterclass της φετινής διοργάνωσης και η νέα ταινία του πάντα απτόητου Jafar Panahi, έκλεισαν την τέταρτη ημέρα του 71ου Φεστιβάλ Καννών.

Το πρωί η Croisette υποδέχθηκε τον Αμερικανό σκηνοθέτη Christopher Nolan ο οποίος παρέδωσε ένα από τα φετινά Masterclass της παράλληλης εκδήλωσης “Rendez-vous”. Ο Nolan θα παραμείνει στις Κάννες και την Κυριακή, οπότε και θα παρουσιάσει την ειδική προβολή της ταινίας “Space Odyssey: 2001” του Stanley Kubrick σε κόπια 70mm, στα πλαίσια του προγράμματος προβολών Cannes Classics.

Τι γίνεται αν συνδυάσουμε τον Jean-Luc Godard, το Face Time και μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο; Μια από τις πιο ωραίες, παράξενες στιγμές στην ιστορία των συνεντεύξεων Τύπου του Φεστιβάλ Καννών. Ο παλαίμαχος J.L.G. απάντησε από την άνεση του σπιτιού του στις ερωτήσεις μερικών τυχερών δημοσιογράφων που, ένας-ένας έπαιρναν θέση μπροστά στην μικροσκοπική οθόνη του κινητού που φιλοξενούσε τον τεράστιο σκηνοθέτη. Να μια ιστορία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την έζησαν!

Οι ιστορικές στιγμές του φετινού Φεστιβάλ όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το απόγευμα, την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα έκανε η ταινία “Les Filles du Soleil” της Eva Husson, η πρώτη ταινία του φετινού διαγωνιστικού την οποία έχει σκηνοθετήσει γυναίκα. Κανείς δεν θα περίμενε ότι το πολύβουο και αεικίνητο κόκκινο χαλί του Palais de Festival θα γινόταν ξαφνικά τόσο ήσυχο από δέος και σεβασμό. Η Πρόεδρος της επιτροπής Cate Blanchett κρατά από το μπράτσο τη «γιαγιά» της nouvelle vague, Agnes Varda για να ηγηθούν μιας μεγαλειώδους πομπής 82 γυναικών, επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο.

Γιατί 82; Καθόλου τυχαία: « Σε αυτά τα σκαλιά σήμερα στέκονται 82 γυναίκες που συμβολίζουν τον αριθμό των γυναικών σκηνοθετών που έχουν ανέβει αυτά τα σκαλιά από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Καννών το 1946.» εκφώνησε η Blanchett. «Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 1688 άνδρες σκηνοθέτες έχουν ανέβει τα ίδια σκαλιά. Στα 71 χρόνια αυτού του πασίγνωστου φεστιβάλ έχουν υπάρξει 12 γυναίκες πρόεδροι επιτροπών. Ο πολυπόθητος Χρυσός Φοίνικας, έχει δοθεί σε 71 άνδρες σκηνοθέτες- πάρα πολλούς για να τους αναφέρουμε ονομαστικά- αλλά μόνο δύο γυναίκες- την Jane Campion, που είναι μαζί μας νοητά, και την Agnes Varda, που στέκεται μαζί μας σήμερα». Μια στιγμή συγκίνησης αλλά και αμέριστου σεβασμού για αυτές τις γυναίκες που δεν έκαναν τίποτε άλλο, παρά να επισημάνουν τα γεγονότα. «Οι γυναίκες δεν είναι μειοψηφία στον κόσμο, αλλά η κατάσταση της βιομηχανίας μας δείχνει το ακριβώς αντίθετο».
Η Eva Husson, κατέφθασε λίγο αργότερα με την ομάδα της ταινίας της “Les Filles du Soleil”, ανεβαίνοντας τα σκαλιά μιας από τις πρεμιέρες της φετινής διοργάνωσης που θα θυμόμαστε για καιρό.

Η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος δεν ήταν μικρότερης σημασίας. Ο Jafar Panahi συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η αγάπη για το σινεμά μπορεί να νικήσει τα πάντα. Παρόλο που του έχει απαγορευθεί να γυρίζει ταινίες λόγω της κατηγορίας εναντίον του για πρόθεση εγκληματικών ενεργειών κατά του καθεστώτος στο Ιράν, μετά από μυστικά γυρίσματα και αποστολή ταινιών με USB μέσα σε κέικ, ο Ιρανός σκηνοθέτης στέλνει άλλη μια ταινία του στο φεστιβάλ, χωρίς φυσικά να μπορεί να παραστεί ο ίδιος στην πρεμιέρα της. Παρά την επέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης για την άρση της απαγόρευσης του Panahi να ταξιδέψει στο εξωτερικό, η Ιρανικές αρχές παρέμειναν ανένδοτες με αποτέλεσμα ο δημιουργός να μην μπορεί να δει τη δουλειά του στο Grand Theatre Lumiere για άλλη μια φορά.

Η ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη “3 Faces”, προβλήθηκε μαζί με το “Gueule d’Ange” της Vanessa Filho με πρωταγωνίστρια την Marion Cotillard που συμμετέχει στο τμήμα Un Certain Regard.