Κάννες 2017 – Μέρα Δεύτερη

Δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ των Καννών με την έναρξη να αφήνει μια άβολη αίσθηση. Ο λόγος για την εναρκτήρια ταινία του Arnauld Desplechin που προβλήθηκε αργά το βράδυ της πρώτης μέρας για τους κριτικούς που σήμερα το πρωί εμφανίστηκαν φανερά απογοητευμένοι από το «Les Fantomes d’Ismael». Ταυτόχρονα, ο Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την «κόντρα» Almodovar-Will Smith σχετικά με τις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και θα προβληθούν μέσω της πλατφόρμας του Netflix. Το γεγονός αυτό φάνηκε να δυσαρεστεί τον Ισπανό σκηνοθέτη, ενώ ο Smith έσπευσε να υπερασπιστεί το δίκτυο.

Όσον αφορά τα τεκταινόμενα της δεύτερης ημέρας, αυλαία για τις προβολές του διαγωνιστικού τμήματος άνοιξε σήμερα ο Todd Haynes με την ταινία του «Wonderstruck». Ο Haynes (που πρόσφατα παρουσίασε στις Κάννες τo «Carol») ανέφερε στην συνέντευξη στο CANAL+ ότι έφτιαξε μια ταινία για τα παιδιά, τα οποία συχνά παρουσιάζονται απλοϊκά στο σινεμά, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολύπλοκες εμπειρίες και συναισθήματα. Η δράση της ταινίας λαμβάνει χωρά στη Νέα Υόρκη το 1927 και της δεκαετίας του ’70 ταυτόχρονα και οι πρωταγωνιστές είναι μια νεαρή κοπέλα στη δεκαετία του ’20 και δύο αγόρια στη δεκαετία του ’70. Τη μητέρα της κοπέλας υποδύεται η Julianne Moore ενώ των δύο αγοριών η Michelle Williams.

Η ταινία προσελήφθη αρκετά καλά από τους κριτικούς χωρίς να εντυπωσιάζει, με ομοφωνία πάντως την παράσταση κλέβουν οι μικροί πρωταγωνιστές με τους οποίους ο σκηνοθέτης δήλωσε περήφανος να συνεργάζεται, ιδιαίτερα με τη νεαρή πρωταγωνίστρια η οποία, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής και δεν είχε ποτέ ξανά δουλέψει στον κινηματογράφο, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Αν και η προβολή της ταινίας έγινε νωρίς το απόγευμα, είχε αρκετά μεγάλη προσέλευση, με τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές να είναι εμφανώς ενθουσιασμένοι με την εμπειρία της συμμετοχής τους στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου.

Στο κόκκινο χαλί της croisette υπό τον ήχο του, άρρηκτα συνδεδεμένου με το φεστιβάλ «Aquarium» του Camille Saint Saens, περπάτησε σήμερα και ο Ρώσος Andrey Zvyagintsev με το «Loveless», o οποίος μάλιστα παρατήρησε ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από την πρώτη συμμετοχή του. Αφού απέσπασε το βραβείο σεναρίου με το «Leviathan» του, θέτει μία ακόμη δυνατή συμμετοχή που ενθουσίασε τους κριτικούς στην πρωινή προβολή της. Το «Loveless» είναι η ιστορία ενός πρόσφατα χωρισμένου ζευγαριού του οποίου το παιδί εξαφανίζεται. Ο Zvyagintsev στρέφει και πάλι το φακό του στην σύγχρονη ρωσική κοινωνία και στην ερώτηση κατά πόσο έχει αλλάξει το καλλιτεχνικό του όραμα μέσα στα δέκα χρόνια από την πρώτη συμμετοχή του, εκείνος απάντησε πως αν «η κοινωνία δεν αλλάζει, τότε δεν αλλάζει και το καλλιτεχνικό όραμα». Στην επίσημη προβολή, που έγινε στις 19:00 το απόγευμα, παρευρέθηκαν η Susan Sarandon και η Robin Wright.

Την ίδια στιγμή, σε μικρότερες αίθουσες του Palais des Festivals, ο Mathieu Amalric παρουσίασε την ταινία του «Barbara» με πρωταγωνίστρια την Jeanne Baribar υπό την κρίση της Uma Thurman και της υπόλοιπης επιτροπής του Un Certain Regard. Επίσης, η Βρετανίδα ηθοποιός Vanessa Redgrave παρευρέθηκε στην προβολή του σκηνοθετικού της ντεμπούτου, του ντοκιμαντέρ «Sea of Sorrows» σχετικά με την προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο, σε μία ειδική προβολή εκτός διαγωνιστικού τμήματος, ενώ, επίσης εκτός, παρουσιάστηκε και η ταινία «Blade of the Immortal» του Ιάπωνα Miike Takashi.