Κάννες 2017 – Μέρα Ένατη

Πλησιάζουμε πλέον στο τέλος του φεστιβάλ, όμως το ενδιαφέρον δεν μειώνεται καθώς οι δύο ταινίες που παρουσιάστηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα την ένατη μέρα έχουν αρκετό από αυτό. Στο κόκκινο χαλί είδαμε όμως και τον David Lynch σε μια ειδική προβολή για τα εβδομήντα χρόνια των Καννών.

Η ένατη μέρα ξεκίνησε με τους αδελφούς Josh και Benny Safdie, που παρουσίασαν την δική τους εκδοχή του New York crime drama. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο Αμερικανοί έρχονται στις Κάννες και δηλώνουν ότι «τώρα πια μπορούμε να πεθάνουμε». Η ταινία τους, «Good Time» είναι μια ιστορία για τη σκοτεινή πλευρά της Νέας Υόρκης (στυλ Scorsese) αλλά παράλληλα και μια μελέτη της δυσλειτουργικής σχέσης δύο αδελφών. Είναι γυρισμένη σε φιλμ και φαίνεται να αναπολεί της αμερικάνικες ταινίες καταδίωξης της δεκαετίας του 1970. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Robert Pattinson, σε ένα ρόλο που οι κριτικοί ομόφωνα χαρακτηρίζουν «τον καλύτερο της καριέρας του». Σε γενικές γραμμές, η ταινία έκανε καλή εντύπωση στους κριτικούς, με κάποιους όμως να πιστεύουν ότι δεν προσφέρει και πολλά παραπάνω από ανεξάντλητη ενέργεια και διασκέδαση.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός Sergei Loznitsa, παρουσίασε την ταινία του «A Gentle Creature» («Krotkaya»). Με το βασικό stroyline να είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Ντοστογιέφσκι, αλλά και συνδυάζοντας στοιχεία από τη ρωσική λογοτεχνία και τον σοβιετικό κινηματογράφο, ο Loznitsa λέει την ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να επισκεφτεί τον καταδικασμένο σε φυλάκιση στη Σιβηρία σύζυγό της. Όταν ο δημοσιογράφος του CANAL+ χαρακτηρίζει την ταινία «ένα πορτρέτο της σύγχρονης Ρωσίας» ο σκηνοθέτης δείχνει μάλλον ενοχλημένος καθώς απαντάει «όταν το θέτετε έτσι η ταινία περιορίζεται πολύ. Τα γεγονότα της ταινίας θα μπορούσαν να αφορούν οποιονδήποτε και να συμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα» και όταν σε δεύτερη ερώτηση ο δημοσιογράφος τόνισε το ρεαλιστικό χαρακτήρα της ταινίας, ο σκηνοθέτης επενέβη ξανά για να τονίσει ότι «ο κινηματογράφος είναι μυθοπλασία και ιδιαίτερα σε αυτή την ταινία δούλεψα στη σφαίρα του γκροτέσκου. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν θέλει να χαρακτηρίσει κανείς την ταινία, στους κριτικούς άφησε μάλλον θετικά συναισθήματα, χωρίς να προκαλεί συνολικό ενθουσιασμό. Στις περισσότερες κριτικές τονίζεται ωμός και άκρως ρεαλιστικός χαρακτήρας της ταινίας σε συνδυασμό με κάποια παράδοξα και κάπως καφκικά στοιχεία. Ελπίζουμε ο Sergei Loznitsa να μείνει ευχαριστημένος από αυτή την προσέγγιση, αφού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός με την ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φιλμ του.

Οι ειδικές προβολές και εκδηλώσεις για τα εβδομήντα χρόνια του φεστιβάλ δεν τελειώνουν και αυτή τη φορά μας φέρνουν τον David Lynch, ο οποίος με τη σειρά του γιορτάζει επίσης μια επέτειο. O λόγος για τα 25 χρόνια από την δεύτερη σεζόν της σειράς «Twin Peaks» η οποία επιστρέφει φέτος εν έτει 2017 με την τρίτη σεζόν της, που κάνει την πρεμιέρα της στο Grand Théâtre Lumière!