Ελληνικές ταινίες στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του 18ου ΦΝΘ

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών (παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων-sales agents, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ) και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Όπως κάθε χρόνο, στην Αγορά Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται το σύνολο της εγχώριας ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της Αγοράς να δουν τις ελληνικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα της 18ης διοργάνωσης, με στόχο την υλοποίηση συνεργασιών που αφορούν στη διανομή και προώθηση αυτών των έργων σε ένα διεθνές πλαίσιο.

Τα Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του ΦΝΘ συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τα περσινά Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Πρόκειται για τις ταινίες Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση (συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ) και Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (τιμητική διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας).

Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  η οποία υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, φιλοξενεί 2 ελληνικές παραγωγές και 3 ελληνικές συμπαραγωγές στο τμήμα Docs in Progress.

Επιπλέον, για τέταρτη χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει (16-18/3/2016) την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Φέτος, στα Market Talks συμμετέχουν οι Έλενα Φαντλ (Υπεύθυνη Archidoc Institution), Ρέα Αποστολίδη (παραγωγός), Σεσίλιε Μπόλβινκελ (EDN Network and Partnerships Manager & Financing Guide Editor), Αύρα Γεωργίου (σκηνοθέτιδα) και Δήμητρα Κουζή (παραγωγός) για το Moving Docs, καθώς και ο Αλέξανδρος Χριστογιάννης (υποδιευθυντής κινηματογραφικών και θεματικών καναλιών του OTE TV). Παράλληλα, στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DOCS IN PROGRESS
Το τμήμα Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 18ου ΦΝΘ περιλαμβάνει συνολικά 13 ταινίες από την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Φέτος, για δεύτερη χρονιά στα Docs in Progress, η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.

Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Docs in Progress είναι οι εξής:

1. Δεκαπέντε, Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Βίκυ Μίχα, Εταιρεία Παραγωγής: Boo Productions, Ελλάδα
2. Επί Τόπου, Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Άκης Κερσανίδης & Χρύσα Τζελέπη, Εταιρεία Παραγωγής: anemiCinema, Συμπαραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος (Prosenghisi film & video productions), Ελλάδα 
3. Shingal, Where Are You?, Σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης & Hans-Ulrich Gössl, Παραγωγή: Άγγελος Ράλλης & Ελένη Χανδρινού, Εταιρεία Παραγωγής: AR Productions, Συμπαραγωγή: Guenther Friessinger (Monochrom), Ελλάδα / Αυστρία/ Βέλγιο
4. Αλητεύοντας στην Αθήνα, Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Αγγελική Αντωνίου, Εταιρεία Παραγωγής: Angeliki Antoniou Filmproductions, Συμπαραγωγή: Jost Hering, Ελλάδα/ Γερμανία 
5. Together Against All Odds, Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Ανζελίκ Κουρούνη, Ελλάδα/ Κόσοβο/ Ισραήλ        

DOCS IN THESSALONIKI / EDN PITCHING FORUM 2016   
Το Docs in Τhessaloniki / EDN Pitching Forum 2016 διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe ΜEDIA, στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι στο Docs in Thessaloniki / EDN Pitching Forum 2016 φέτος συμμετέχουν και  δύο projects ελληνικής παραγωγής:

Athens Forward, Σκηνοθεσία: Έλενα Ζερβοπούλου, Παραγωγή: Δήμητρα Κουζή, Kouzi Productions, Ελλάδα.
Robotics for All, Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Άγγελος Τσαούσης, Filmografik Productions, Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.filmfestival.gr.