Ανασκόπηση των Oscars 2016

Για μια ακόμα μια βραδιά, ξενυχτήσαμε παρέα με energy drinks και το καλό ίντερνετ μας βοήθησε να δούμε τα Oscars στο Dolby Theatre. Η νύχτα (μας) ξεκίνησε με το ένα και μοναδικό κόκκινο χαλί, με τις πλούσιες και ξεχωριστές εμφανίσεις των μεγαλοαστέρων του Hollywood.

Μετά από περίπου δυο ώρες, αφού όλοι πάτησαν σ΄ αυτό το κόκκινο χαλί, η απονομή ξεκίνησε με τον μακροσκελή λόγο του παρουσιαστή των 88ων Oscar , Chris Rock, ο οποίος αρχικά έκανε ένα μικρό λογοπαίγνιο, αποκαλώντας τα Oscar, βραβεία των λευκών και στην συνέχεια αστειεύτηκε για την απουσία των μαύρων από τα Όσκαρ, λέγοντας ότι αν ήταν υποψήφιος για παρουσιαστής, προφανώς δεν θα κέρδιζε και θα βλέπαμε πάλι τον Neil Patrick Harris. Οι αναφορές στο όλο θέμα με τους μαύρους, απασχόλησε ένα μεγάλο κομμάτι της τελετής, παίζοντας με τα όρια του αστείου κάποιες φορές. Ωστόσο κάποια βιντεακια, παρωδίες των ταινιών που ήταν υποψήφιες, όπως το Joy, The Revenant, The Danish Girl και The Martian, με συμπρωταγωνιστές μαύρους ηθοποιούς, έκαναν το Θέατρο να γελάσει αρκετά δυνατά. Είτε ακόμα και το βίντεο με συνεντεύξεις από μαύρους περαστικούς με τα σχόλια τους για την κάθε ταινία.

Η αρχή λοιπόν έγινε με το Όσκαρ για το καλύτερο σενάριο, το οποίο κέρδισε ο Josh Singer και o Tom McCarthy για το Spotlight. Το Oscar για το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο, το κέρδισε ο Charles Randolph and Adam McKay για την ταινία The Big Short, η οποία κακώς για μένα δεν πήρε κι άλλα βραβεία.

Το πρώτο από τα μεγάλα βραβεία έρχεται πάντα στην αρχή της τελετής με την Alicia Vikander να παίρνει το βραβείο για τον καλύτερο συμπρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία The Danish Girl. Η επιλογή ανάμεσα στην Rooney Mara και στην Αlicia, ήταν πολύ δύσκολη με την δεύτερη να επικρατεί. Και μετά ήρθε το Mad Max να σαρώσει όλες τις κατηγορίες στο καλλιτεχνικό κομμάτι, Costume Design, Production Design, Make-up & Hairstyling με 3 στα 3, αλλά και στις κατηγορίες Film Editing, Sound Editing και Sound Mixing. Σίγουρα ήταν η ταινία που έφυγε με τα περισσότερα Oscar αλλά χωρίς κανένα από τις μεγάλες κατηγορίες.

Και για να μην ξεχάσουμε και το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, η αρκούδα από το The Revenant,  ήταν και αυτή μαζί μας στο Dolby Theatre. Και χωρίς να φύγουμε από το κλίμα της ταινίας έδωσαν στον Emmanuel Lubezki, τον κατά πολλά χρόνια Διευθυντή Φωτογραφίας του Inarritu το βραβείο για την Καλύτερη Διευθ. Φωτογραφίας και για την εκπληκτική δουλειά του στην ταινία The Revenant.

Είχαμε βέβαια και τα κλασικά παιχνίδια του παρουσιαστή με το κοινό. Αυτή τη φορά το θέμα μας είναι τα μπισκότα της κόρης του Chris Rock και πόσα μπορούν να αγοράσουν οι θεατές κατά την διάρκεια της τελετής. Απ ότι φάνηκε στο τέλος, μάζεψαν αρκετά.

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της τελετής ήταν η εμφάνιση των minions για την παράδοση του Βραβείου για το Best Αnimation Short Film και η εμφάνιση του Woody και του Buzz Lightyear για την 20στη επέτειος τους και την παράδοση του Βραβείου για το Best Animated Feature Film. Οι νικητές στις δυο κατηγορίες ήταν το Bear Story ( Gabriel Osorio, Pato Escola) και το Inside Out (Pete Docter, Jonas Rivera) αντίστοιχα. Οι τελευταίοι δε, μας παρότρυναν στον λόγο τους να κάνουμε δημιουργικά πράγματα και ταινίες, μιας και τα συναισθήματα δεν τα διαλέγουμε.

Κάπου εδώ ήρθε και η ώρα για ένα βραβείο έκπληξη, αυτό του Δευτέρου Αντρικού Ρόλου που πήγε κόντρα με τα προγνωστικά και δόθηκε στον εξαιρετικό κατ άλλα Mark Rylance για τον ρόλο του στην ταινία Bridge of Spies. Εκεί που όλοι ήθελαν τον Stallone να παίρνει το Όσκαρ με απόλυτη σιγουριά, ήρθε το αουτσάιντερ της κούρσας και του ¨έκλεψε¨ το χρυσό αγαλματάκι. Η συνέχεια ανήκει στα Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεγάλου Μήκους με το Α Girl in the River (Sharmeen Obaid-Chinoy) και το Amy (Asif Kapadia, James Gay-Rees) να παίρνουν και το αντίστοιχο βραβείο.

Και σ αυτό το σημείο της βραδιάς έρχονται τα τιμητικά Βραβεία Oscar, τα οποία φέτος δόθηκαν στον σκηνοθέτη Spike Lee, την ηθοποιό Debbie Reynolds και την επίσης ηθοποιό Gena Rowlands. Τη σκυτάλη μετά πήρε ο David Grohl των Foo Fighters να μας τραγουδήσει το “Blackbird”, το οποίο συνόδευε το βίντεο με όλους εκείνους που μας αποχαιρέτησαν το προηγούμενο χρόνο.

Ενώ η βραδιά προχωρά και τα βραβεία λιγοστεύουν, η αγωνία κορυφώνεται. Οι μικροί Jacob Tremblay και o Abraham Attah μας παρουσίασαν το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους, με τους Benjamin Cleary και Serena Armitage να κερδίζουν το βραβείο για την ταινία τους Stutterer.

H Sofia Vergara, από την άλλη με τον Byung – Hum Lee, παρέδωσαν το Βραβείο για την Καλύτερη Ξενόγλωσση, στον Ούγγρο Laszlo Nemes για την απίστευτη ταινία Son of Saul.

Την εμφάνισή του έκανε και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, ο οποίος έβγαλε έναν πολύ ενθαρρυντικό λόγο για την σεξουαλική παρενόχληση. Τον λόγο του ακολούθησε ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα από το κοινό. Το ίδιο συνέβη και με την Lady Gaga, που όσο μεγαλώνει μας βγάζει ένα ποιο σοβαρό πρόσωπο, με το στάδιο να συγκινείται μετά το τέλος του τραγουδιού.

Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς (ποιος Ντικαπριο παιδιά;) ίσως ήταν ο Ennio Morricone, ο οποίος μετά από επτά υποψηφιότητες, κέρδισε το Όσκαρ για το Καλύτερη Μουσική, στην ταινία The Hatefull Eight. Με αυτήν του την νίκη ο Morricone έγινε ο γηραιότερος νικητής βραβείου Oscar.

Στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο, με τους Sam Smith και Jimmy Napes να κερδίζουν το βραβείο για το τραγούδι τους Writing’ s on the wall, για την ταινία Specter. Οι νικητές αφιέρωσαν το βραβείο τους για όλοι την L.G.B.T. κοινότητα.

Και φτάσαμε στο τέλος και τα βραβεία που έμειναν είναι τέσσερα. Την αρχή την έκανε ο Alejandro J. Inarritu με την νίκη του στην κατηγορία καλύτερη Σκηνοθεσία, ο οποίος στον λόγο του είπε χαρακτηριστικά ‘’Leo, you are the revenant’’.  O Inarritu έκανε λόγο και για την διαφορά χρώματος στον άνθρωπο, λέγοντας ότι αυτό μας κάνει πιο δυνατούς στην καρδιά.
Και ο Eddie Redmayne ανεβαίνει στην σκηνή για να δώσει το βραβείο, όχι στον εαυτό του, αλλά στην ολόφρεσκια και πανέμορφη Brie Larson για τον εξαιρετικό της ρόλο στην ταινία The Room.

Και ήρθε η ώρα. Λιο αγόρι μου, μπορεί να περάσαμε πολλά αλλά το σηκώσαμε. Δεν θυμάμαι τίποτα από την προσφώνηση της Julian Moore και την παρουσίαση των υπολοίπων υποψηφίων. Το όνομα του ακούστηκε σαν λύτρωση στα αυτιά των εκατομμυρίων θεατών που παρακολουθούσαν τα βραβεία εκείνη την στιγμή. Ένας εκπληκτικός Leonardo DiCaprio, με τον σεμνό του λόγο ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της ταινίας και τον συμπρωταγωνιστή του Tom Hardy, αλλά έκανε και λόγο για την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο και μας παρότρυνε να αλλάξουμε τρόπος σκέψης.

Κάπου εκεί νομίζαμε ότι η τελετή τέλειωσε, αλλά το καλύτερο βραβείο δεν είχε δοθεί ακόμα. Η ώρα 7 και 10 το πρωί και η ώρα για την δουλεία πλησιάζει.

Το Spotlight ήταν η ταινία που απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη ταινίας της χρονιάς. Μια ταινία με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και μπράβο στην ακαδημία που το ανέδειξε με αυτόν τον τρόπο.

Εν κατά κλειδί είχαμε μια αρκετά μέτρια τελετή, που χωρίς τον Leonardo DiCaprio  και το βραβείο δεν θα έχουμε τίποτα άλλο να θυμόμαστε.
Ραντεβού και πάλι του χρόνου, και με την ελπίδα ο Leo να το ξαναπάρει.